Ezeket látta már?

Évről-évre nehezebben jön össze a baba

2017.06.23. Módosítva: 2017.06.23.
babavaras

Hazánkban évről évre kevesebb az abortuszok száma, ami egyrészt nagyon örvendetes adat, másrészt azonban elgondolkodtató, hisz a népességcsökkenés is folyamatos. Ennek oka többrétű, hiszen számolni kell a fogamzásgátló módszerek hatékonyságának növekedésével, de sajnos azzal is, hogy a környezeti ártalmaknak köszönhetően sok esetben a teherbeesés is egyre nehezebbé válik.

Ahhoz, hogy egy várandósság spontán kialakuljon az együttlét mellett még egy sor részletnek is stimmelnie kell. Mindenekelőtt szükséges, hogy mind az anya, mind pedig a leendő apuka szaporítószervrendszere megfelelően működjön, ide értve a méh állapotát, a peteérés rendszerességét, vagy a sperma mennyiségét, minőségét.

Ezek a részletek azonban a korok függvényében sajnos egyre inkább romlanak. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, és az iparosodással együtt járó ártalmak sajnos mind rányomták bélyegüket az egészségünkre.

Az abortuszok számának csökkenésében az is szerepet játszik, hogy a fogamzásgátló módszerek egyre hatékonyabbak, és az áruk is egyre inkább elérhető az alacsonyabb egzisztenciájú rétegek számára is.

Ugyanakkor azzal is érdemes számolni, hogy nem minden esetben támogatja az OEP a beavatkozást. Ez azt jelenti, hogy a szám csökkenésében szerepet játszik az is, hogy az abortuszért 37 000 forintos összeget kell kifizetni, ha az indok nem az anya olyan egészségi állapota, mely erősen befolyásolja a magzat egészségét is.

Egészséges életmód, egészséges anyuka, apuka = gyermekáldás Egészséges életmód, egészséges anyuka, apuka = gyermekáldás Forrás: EgészségKalauz

Nehezebb a várandósság kialakulása

Sajnos a drasztikus csökkenés egyik árnyoldala, hogy az okok között szerepel az is, hogy egyre több pár próbálkozik eredménytelenül a családalapítással. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes szakorvos, illetve szakorvosok segítségét kérni, hiszen a nőgyógyász mellett az endokrinológus, illetve az andrológus szakember is szerephez juthat.

Ugyanakkor a párok maguk is tehetnek azért, hogy növeljék a fogantatás valószínűségét. Ennek egyik alapeszköze a sport – természetesen ésszerű keretek között -, valamint az egészséges, változatos, rostdús étkezés. Ez azonban nagyon sok esetben "csak" arra elég, hogy az anyát egészségesen tartsa, a raktárakat nem tölti fel annyira, hogy a szervezet megbirkózzon a várandósság jelentette komoly kihívással.

Ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős hányada ma már egyetért abban, hogy a terhességet érdemes valamilyen, erre a célra alkalmas készítménnyel támogatni. Sokan hiszik azt, hogy a várandósvitaminok a terhesség kiderülése után szedhetőek, pedig nagy segítséget jelenthetnek abban is, hogy a szerveztet raktárait feltöltsük, ami növeli a foganás valószínűségét.

Egyes anyagok – mint a folsav, a D-, A-, B – vitaminok, vagy éppen a cink és a réz – nagyobb mennyiségben szükségesek ahhoz, hogy a várandósságot a szervezet zökkenőmentesen legyen képes kezelni.

A fogantatáshoz tudnunk kell a peteérés idejét. Nézzen utána!

Nem mindegy, hogy melyiket választja

A piacon elképesztő mennyiségben találkozhatunk vitaminkészítményekkel. A választásban azonban segítségünkre lehet néhány szempont:

  • Érdemes komplex készítményt választani, amely nem csak egy – két fontos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Ezek a tabletták ugyanis jó esetben olyan összeállításban ölelik fel az anyagokat, melyek egymás felszívódását segítik.
  • Arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy az anyagok, melyeket a készítmény tartalmaz, a lehető legjobban felszívódjanak. Ez sok esetben a szerves kémiai kötésű összetevőknél igaz.
  • Szintén fontos szempont, hogy a készítmény megfelelően tagolt legyen, vagyis a terhesség ideje alatt a megfelelő tápanyagokat a megfelelő időben juttassuk vele a szervezetbe.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához