Ezeket látta már?

Nagy a baj! Már a mentőegységeket is bármikor átvezényelhetik

mentők, OMSZ, munkaerőhiány, átvezényel

A Mentődolgozók Szövetsége szerint Pécsről és Szombathelyről is érkezhetnek a fővárosba mentős kollégák.

"Készüljenek arra, hogy bármelyik mentőegységet bármikor átvezényelhetik egy távolabbi területre, leginkább Budapestre" – erről értesítette kollégáit egy megyei vezető mentőtiszt egy, az RTL Híradó birtokába jutott levélben.

Az így átvezényelt mentőegységeket a célterületen átjelentkeztetik saját egységgé. Például ha Budapestre irányítják őket, akkor aznap ott is tartják nyilván a dolgozókat. Ezzel a móddal kozmetikázni is lehet a statisztikai adatokat.

Növekszik a munkaerőhiány

Egy vidéki mentődolgozó elmondta, hogy az átjelentkeztetés gyakran a statisztikák javítására szolgál. Amikor például Budapestre rendelik őket, egyszerűen átíratják az azonosítószámukat a tableten, és ezt követően már budapesti autónak számítanak. A dolgozó szerint naponta akár 20 mentőautót is átrendelhetnek a fővárosba, akár távolabbi vidéki területekről is, mivel nagy a munkaerőhiány.

Az ilyen lépéssel a szakember szerint a statisztikákat próbálják pozitív irányba terelni, mivel a vidéki mentők nélkülözhetetlenek a budapesti ellátás fenntartásához. Az átjelentkezés során a vidéki mentőautókat először lejelentik helyben szolgálatot teljesítő egységként, majd Budapestre rendelés esetén átjelentkezés után már fővárosi egységként dolgoznak, de papíron továbbra is fennmarad a vidéki szolgálat státusza. Tehát egy mentőautó két különböző statisztikában szerepel. A dolgozó szerint ez a gyakorlat kimeríti a mentőállományt, de a statisztikák jól mutatnak.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem válaszolt a kozmetikázott statisztikai adatokkal kapcsolatos kérdésekre, de hangsúlyozta, hogy minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására. Emellett folyamatosan dolgoznak a mentődolgozók munkavégzési körülményeinek javításán. A szóvivő szerint a fővárosi szolgálat lehetőséget nyújt a szakmai tapasztalatcserére és rutin bővítésére, amit sokan önkéntesen és szívesen vesznek igénybe.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Folytatódik a harc: tovább növekednek a kórházi várólisták

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mentők

Forrás: RTL Híradó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához