Ezeket látta már?

Mérgező, sárgás füst terjengett egy német városban, többen kórházba kerültek

mérgezés, gáz, szivárgás, Mannheim

Egy vegyi anyagot szállító konténer szivárgott.

Sárgás, szúrós szagú anyag terjengett kedden Mannheimben, miután egy hidroszulfittal töltött hordókat tartalmazó tengeri konténer elkezdett szivárogni. Az anyagot fehérítésre használják a textiliparban. A katasztrófavédelem azt feltételezi, hogy a termék magától lebomlott, kén-dioxidot és egyéb kénsókat szabadítva fel. A helyszínre érkezett rendőrök közül 16-an megsérültek, amikor az erősen maró hatású gőz hatósugarába kerültek. Száraz köhögésre és légúti irritációra panaszkodtak, ketten kórházba kerültek - írja a Híradó.hu.

A szivárgó konténer közel másfél kilométeres körzetében élőket a hatóságok arra kérték, hogy zárják be az ablakokat és az ajtókat, és maradjanak otthon szerdáig. A baleset miatt a kikötő környékét és a Rajnán átívelő hidat lezárták, a környéken egy időre leállta a forgalom is. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, hogy megállítsák a szivárgást, ami végül sikerült.

Mustgáz: felejtse el a gyertyapróbát szüret után

Miért veszélyes az egészségre a kén-dioxid?

A kén-dioxid a légkör nedvességtartalmával egyesülve kénes savvá, majd pedig kénsavvá alakul, és savas csapadék formájában károsítja az élőlényeket, a talajt és az épített környezetet, roncsolja a növényi szövetet. Az állatoknál és az embereknél légzési nehézséggel járó mérgezési tüneteket okoz, a nyálkahártya gyulladásos megbetegedésének egyik okozója. A gáz hatására csökken a tüdőkapacitás, az asztmában szenvedők görcsös rohamokat tapasztalnak. Az egészségeseknél is irritálja a légzőrendszert.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: híradó.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához