Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fáradtsággal, fejfájással és ingadozó vérnyomással számolhatunk vasárnap

milyen időjárás vasárnap fronthatás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a frontérzékenyek megérzik az elvonuló hidegfront terhelő hatásait!

Közelünkbe húzódnak a hidegfrontok! Kedvezőtlenek a minket is megérintő hidegfront humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásai!

A frontérzékenyek több módon is megérzik a közelünkben elvonuló, hozzánk belógó hidegfront hatásait! Összetett humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet alakul ki vasárnap.

Már a kánikulai hőmérsékletek és az erős napsugárzás is komoly terhelő hatást jelent a szervezetünk számára. Emellett egy tőlünk északra elhaladó hidegfrontnak a belógó hatása is érvényesül, és jelentős plusz terheléseket okoz. Megnő a zivatarhajlam és az emiatt kialakuló viharos, majd fülledt időszakok tovább fokozzák a keringési rendszerünk leterhelését. Gyakoribb szívpanaszokra, légzési nehézségekre számíthatunk, ingadozhat a vérnyomás, a keringési rendszerünk túlterhelését jelzik a gyakoribb rosszullétek, a szédülés és elsősorban a láb fokozott ödémásodása is. Fokozottan fáradékonyak, lehangoltak lehetünk, és főleg a közlekedésben jelent problémát a fokozott figyelmetlenség és a reflexek lassulása. Feltétlenül kerüljék, különösen a fejfájások és a magas vérnyomással élők a napsütés okozta megnövekedő hőterhelést.

Szabadtéri:

Főleg északon és délután kell számítani elsősorban záporok, zivatarok, viharos széllökések előfordulására, de ez nem zárható ki az ország egyéb területein sem. A több problémát inkább a magas hőmérséklet és az erős UV-sugárzás okozza. A strandolók se tartózkodjanak a tűző napon a déli órákban, még megfelelő UV-védelem esetén sem. Ebben az időszakban könnyen alakulhat ki napszúrás, legjobb egy könnyű kalappal védekezni. A vizeink még hűvösek, soha ne ugorjon a vízbe felhevült testtel!

Balesetveszély:

Az elsődleges problémát a közlekedésben a kánikulai hőmérséklet okozza, ami miatt sokkal figyelmetlenebbek lehetünk, lassulnak a reflexeink. Emellett számítani kell záporok, zivatarok, viharos széllökések előfordulására, főleg az ország északi területein. Az autóban soha ne hagyjunk gyermeket, állatot, de a magas hőmérsékletre érzékeny tárgyakat, például a mobiltelefonunkat sem.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt jelenti, ha a magas vérnyomást fejfájás is kíséri

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához