Ezeket látta már?

Mobillal is kiválthatók lettek az e-receptek - ezt a kódot kell figyelni

eeszt, e-recept, applikáció

A betegnek nem szükséges aTAJ-számot keresgélnie. A patikában a gyógyszerkiváltáshoz elegendő csak bemutatni a felírási igazoláson szereplő kódot.

A myEESZT applikációban elérhetővé váltak a "felhőbe küldött" vények. A patikában a gyógyszer kiváltásához elegendő csak bemutatni a telefonon látható, felírási igazoláson is szereplő, 22-vel kezdődő kódot - írta meg a Pharmindex..

  • A myEESZT alkalmazás használatához ügyfélkapus regisztráció és egészségügyi azonosító (TAJ-szám) szükséges.
  • Az elérése ingyenes, letölthető az App Store és a Google Play áruházakból.

Nagy előnye, hogy beállítható az egyszerűsített bejelentkezés, így ha első alkalommal megtörtént a személyes ügyfélkapu összeillesztése a szoftverrel, akkor a jövőben már elegendő lesz csak a telefonon történő azonosítást elvégezni (pl. ujjlenyomat segítségével). Ezt viszont minden egyes belépéskor meg kell tenni. Az egyszerűsített belépés segítségével internetkapcsolat nélkül is lehetőség nyílik megjeleníteni a letöltött dokumentumokat.

Kombinálták a régi, „kézzel fogható” papírrecept előnyét a modern technikával

Az alkalmazás felületén (a már jelentőséggel nem bíró) Covid-igazolványok és a térben lévő e-receptek láthatók, azon részletekkel együtt, hogy ki, mikor, milyen diagnózissal, milyen használati utasítással írta fel. Az adott e-recept adatlapján található QR-kód, valamint vonalkód is, 22-vel kezdődő számsorral. Ez megegyezik a felírási igazolásokon megtalálható vonalkóddal, amely alapján az e-recept kiváltása megtörténhet.

A betegnek nem szükséges tehát TAJ-számot keresgélnie, személyi igazolványt, vagy más azonosító okmányt átadnia ahhoz, hogy kiválthassa a receptjét. Elegendő bemutatnia bármelyik kódot.

Mi az, ami fontos az alkalmazással kapcsolatban?

A telefon tulajdonosa csak a saját EESZT adatait tudja kezelni, más teréhez, receptjeihez nem férhet hozzá, ilyen módon rokon, barát, ismerős vénye nem váltható ki.

Ugyanakkor a beteg készíthet képernyőfotót a saját vényadatairól – fontos, hogy nem maradhat le a kódos rész! – és a fotó megosztásával lehetősége van arra, hogy "átadja" valakinek a receptjét, megkérje, hogy váltsa ki, ha önmaga valamilyen okból akadályoztatva van ebben.

Az átadott képfájl gyakorlatilag olyan, mintha papír alapú recept lenne, bemutatásával egyszeri és megismételhetetlen gyógyszerkiváltás történhet. A kiváltó személy nem ismerheti meg a beteg többi receptjét, csak azt, amit rábíztak, továbbá nem szükséges számára átadni a recepttel együtt a TAJ számot, hiszen ez egy fontos, személyes adat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: pharmindex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához