Ezeket látta már?

MOSZ: az új ügyeleti rendelet a háziorvosokat nehéz helyzetbe hozhatja

háziorvos

Egy múlt héten kiadott rendelet kötelezi a háziorvosokat az Országos Mentőszolgálat által szervezett ügyeletben való részvételre.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint a rendelet szankciós jellegű és ellentmond más jogszabályoknak.

"A rendelet értelmében a háziorvosoknak havonta kétszer kell ügyelniük"- nyilatkozta Rajháthy Beatrix az InfoRádiónak. Az asszisztenseket továbbra sem kötelező vinni az ügyeletbe, és a helyettesítés lehetősége is megmarad. A fő probléma az, hogy erősebb kötelezettséget ír elő a korábbiakhoz képest, tehát a jogszabály a "lehet" helyett a "kell" irányába mozdul - magyarázta a szakember.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint az ellátási érdek miatt a háziorvosok nem mondhatnak nemet. Rajháthy Beatrix hangsúlyozta, hogy a családi vállalkozások egy része nem tiszta profilú, és a családtagok számos üzleti tevékenységben vesznek részt, például az egyik családtag háziorvos, míg a másik óraadó tanár. Kérdéses, hogy ezekben az esetekben pontosan ki szerződik és milyen jogalapon, hiszen a személy nem azonos a vállalkozással.

Rajháthy Beatrix szerint a vállalkozást a polgári jog szerint nem lehet kötelezni. Az új rendeletet "szankciós jellegűnek" tartja. A szakember kettősnek látja a helyzetet, mert azokon a helyeken, ahol korábban 24 órán át kellett ügyelniük a háziorvosoknak, most csak este 10-ig kell maradniuk, valószínűleg örülni fognak. Azokon a helyeken viszont, ahol az önkormányzat kiszervezte az ügyeletet, és nem volt kötelező a háziorvosi részvétel, ez most óriási teher lesz a háziorvosoknak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

MOK: csak öt 30 év alatti háziorvos van egész Magyarországon

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#MOK

Forrás: inforadio
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához