Ezeket látta már?

Először találtak emberi vérben mikroműanyagot

mikroműanyag, mikroszemcsék, vér, felfedezés, kutatás

A felfedezés azt bizonyítja, hogy a részecskék terjednek a szervezeten belül és a szervekben is megtapadhatnak.

Először találtak emberi vérben műanyag mikroszemcséket, a kutatók a vizsgált emberek majdnem 80 százalékánál kimutatták a szennyezést.

A felfedezés azt bizonyítja, hogy a részecskék terjednek a szervezeten belül és a szervekben is megtapadhatnak. Egészségre gyakorolt hatásukat egyelőre nem ismerjük - írta a The Guardian online kiadása csütörtökön.

A kutatók aggasztónak tartják a jelenséget, mivel a mikroműanyagok laboratóriumi körülmények között károsítják az emberi sejteket. A légszennyezés mikroszemcséiről már tudjuk, hogy behatolnak a szervezetbe, és évente több millió idő előtti halálozást okoznak.

Rengeteg műanyagszemét kerül a környezetbe, mára az Everesttől az óceánok legmélyéig az egész bolygót szennyezik. Az már ismert, hogy az étellel és a vízzel az ember lenyeli, valamint be is lélegzi őket, és megtalálták csecsemők és felnőttek székletében is.

A tudósok 22 egészséges felnőtt donor vérmintáját elemezték, 17-nél találtak műanyagszemcséket. A minták fele tartalmazott PET műanyagot, amely italos palackok alapanyaga, egyharmadukban ételek és más áruk csomagolásához használt polisztirént találtak. Negyedük a műanyag táskák anyagát, a polietilént tartalmazta.

Vizsgálatok kimutatták: műanyag van az ember szervezetében - kattintson!

Tanulmányunk az első bizonyítéka, hogy vérünkben polimerszemcsék vannak, ez áttörést jelent. A kutatást ki kell terjesztenünk, növelnünk kell a minták és a kutatott polimerek számát. A további vizsgálatok már elkezdődtek

- mondta Dick Vethaak, az amszterdami Vrije Egyetem ökotoxikológusa.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a csecsemők széklete tízszer több mikroműanyagot tartalmaz a felnőttekéhez képest, és az cumisüvegből táplált babák naponta műanyagcsemcsék millióit nyelik le.

Az új tanulmányt az Environment International című tudományos lap friss száma közölte. A tudósok acéltűket és üveg kémcsöveket használtak a műanyagszennyezés elkerülése érdekében.

A nagy kérdés, hogy mi történik az emberi szervezetben, a műanyagszemcsék bent maradnak-e. Bekerülnek az egyes szervekbe, átjutnak a vér-agy gáton? A koncentrációjuk elég magas ahhoz, hogy betegséget okozzanak? Sürgősen szükség van további kutatások finanszírozására, hogy válaszolni tudjunk

- magyarázta Vethaak.

Székletben már korábban is találtak mikroműanyagot

Emberi székletből kerültek elő műanyagdarabkák - írta róla a National Geographic. Akkor ez volt az első eset, hogy mikroműanyagokat emberi székletben mutattak ki: a Bécsi Orvostudományi Egyetem és az Osztrák Környezetvédelmi Hivatal munkatársai tíz különböző műanyagtípust azonosítottak a világ különböző országaiban élő alanyok székletmintáinak a vizsgálata során.

Peszticid és mikroműanyag: mennyire szennyezettek vizeink? Olvasson tovább!

Műanyagot eszünk?

A mikroműanyagok átmérője nem nagyobb 5 milliméternél - ám ezek a részecskék fel tudnak halmozódni a szervezetünkben. A nyolc főből álló kísérleti csoport tagjai egy héten keresztül naplót vezettek az elfogyasztott élelmiszerekről, majd székletmintát adtak le. Ezekben a mintákban 50-500 mikrométeres darabkákat mutattak ki a szakértők. Átlagosan 10 gramm székletben 20 részecskét találtak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához