Ezeket látta már?

NNK: a régi csövekből ólom kerülhet a csapvízbe

csapvíz

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes.

A veszélyre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet, az Egészségügyi Világszervezet "Ólom prevenciós hetéhez" kapcsolódva.

Azt írták, Magyarországon a vezetékes csapvíz a legtöbb településen kiváló minőségű, de az elosztóhálózatban - annak nem megfelelő anyaga vagy állapota miatt - bizonyos káros anyagok megjelenhetnek benne.

Az egyik ilyen káros anyag az ólom, amely elsősorban a régi épületekben lévő ólomcsövekből kerülhet a csapvizünkbe - hívta fel a figyelmet az NNK. Közölték azt is, az Egészségügyi Világszervezet Ólom Prevenciós Hetének keretében a következő napokban több posztjukban fognak ezzel a témával foglalkozni.

A bejegyzésben megjelölték a csapvíz ólomtartalmáról készített kockázati térképet, amely segítségével bárki megtudhatja, lakóhelye szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. A térkép ITT érhető el.

A honlapon azt írták, a térkép az országos ólomkockázat-felmérés eredményein alapul, amelyben 2800 mintát vizsgáltak meg. Az ólomkockázat épülettömb-szinten van megadva, ezért egy adott épület, lakás kockázata eltérhet az épülettömbre becsült átlagos kockázattól, mivel egy régi építésű, magas kockázatúnak ítélt épülettömbön belül lehet új építésű épület (aminek a kockázata alacsony) és ennek a fordítottja is igaz lehet. A kockázatot az is csökkenti, ha egy régi épületben a régi ólom vízvezetékeket már kicserélték.

A kockázat pontosabb meghatározásához a honlap látogatói használják a kockázati kalkulátort is - ajánlotta az NNK.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához