Ezeket látta már?

Bedugult fül, begyulladt köröm, szűnni nem akaró viszketés: ilyen indokolatlan hívásokkal keresik a mentőket

OMSZ, indokolatlan hívás, feltartás, mentő

Az Országos Mentőszolgálat életmentői mindig készen állnak a valódi vészhelyzetek kezelésére, azonban az utóbbi időszakban egyre gyakoribbá válnak azok az indokolatlan segélykérések, amelyek nem tartoznak a sürgősségi ellátás körébe.

Nemrég például egy fiatal nő hívott segítséget, mert az új cipője feltörte a sarkát. Állítása szerint már nem tudott továbbmenni. Az ilyen típusú hívásokra, amelyek nem életveszélyesek vagy nem igénylenek azonnali orvosi beavatkozást, a mentők sajnos nem tudnak reagálni.

Az elmúlt hónapokban előfordult, hogy olyan egészségügyi problémák miatt kérték a mentők segítségét, mint a bedugult fül, fogfájás, begyulladt köröm, szűnni nem akaró viszketés, vagy akár háziállatokkal kapcsolatos ügyek. Ezek a hívások nemcsak feleslegesen terhelik a mentők kapacitását, de veszélyeztethetik más valódi vészhelyzetekben lévő betegek életét is.

Sajnálatos módon előfordul, hogy bejelentéskor szándékosan félrevezetik a mentésirányítókat, ami csak a helyszínen derül ki, hogy valójában nincs szükség azonnali orvosi segítségre. Ez felelőtlen és veszélyes, hiszen mások életét is kockára tehetik az ilyen hívások.

Az Országos Mentőszolgálat kéri a lakosságot, hogy csak valódi vészhelyzetek esetén hívják a mentőket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Települések, ahol már évek óta nem járt mentő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

sürgősségi

Forrás: OMSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához