Ezeket látta már?

Bevezetik a mentőknél a helyszíni videohívást - jön az ötfokozatú sürgősségi skála!

mentők, OMSZ, újítások

„Frissítésékbe” kezdett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) menedzsmentje.

Háromról öt szintűre finomítják az ellátások sürgősségi besorolását, elemzik a segélyhívásokat, továbbá a mentőirányítóknak a jövőben nem csak egy egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra.

Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 18-án személyesen kereste fel az Országos Mentőszolgálat mentésirányító központját, ahol kiadta az újító feladatokat. A miniszter azt szeretné, hogy:

„Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon” – válaszolta a Népszava érdeklődésére Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője.

Az új intézkedések listáján szerepel a mentők sebességi korlátozása is. A főigazgató utasítása szerint október elejétől még a súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Nagyobb figyelem irányul a mentésirányítókra, ők azok, akik fogadják a segélyhívásokat, és döntenek arról, hogy kihez, milyen felkészültségű személyzet és milyen felszereltségű kocsi induljon.

November elsejétől bevezetik a helyszíni videohívást is

Ezt azt jelenti, hogy a segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videoközvetítést adhat a mentésben közreműködő.

Arról, hogy jogilag ezeket a felvételek hogyan dokumentálják, ez a válasz érkezett a laphoz:

„az ellátás hatékonyságának növelése megfelelő jogalapot szolgáltat az ahhoz szükséges adatok kezeléséhez. Ugyanakkor ilyen helyzetben kizárólag videokapcsolatról van szó, felvétel rögzítése és tárolása az adatkezeléssel összefüggésben nem történik”.

Az OMSZ vezetői azt remélik, hogy ez több lehetőséget ad a beteg számára legmegfelelőbb, állapota szerint indokolt sürgősségi fokozat kijelölésére.

„Egy jobban átlátható, sokrétűbben osztályozható és nemzetközi tapasztalatok alapján is áttekintett rendszer bevezetése válik ezzel valóra, amely alkalmazkodik a kórházi sürgősségi rendszerekben is használt ötfokozatú triage rendszerhez, továbbá így jól elkülöníthetőek a magas(abb) prioritású mentési feladatoktól az OMSZ új alapfeladataként ellátandó ügyeleti feladatok is.”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Forrás: népszava
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához