Ezeket látta már?

Orvosbérek: óriási a különbség az európai országokon belül

egészségügy, orvosbérek, szakorvosok fizetése, háziorvosk fizetése, pandémia, koronavírus

A pandémia során hatalmas elismerést vívott ki magának a szakma, a bérek azonban nem mindenhol fejezik ki azt a köszönetet, amivel tartozunk az orvosok munkájáért.

Hazánk európai szinten jól teljesített, 2010 és 2020 között a szakorvosok fizetése 6,4, a háziorvosoké 4,8 százalékkal nőtt, írja az Euronews.

A koronavírus-járvány a kezdetektől hatalmas nyomást helyezett az egészségügyi dolgozókra: az orvosok, az ápolók és a nővérek sokszor napokig, hetekig nem mentek haza a családjukhoz, sokan közülük az életüket vesztették, miközben másokon segítettek. A közvélemény részéről hatalmas elismerést vívott ki magának a szakma a pandémia során - a bérek azonban számos országban nem fejezik ki azt a köszönetet, amivel az ország tartozik nekik a munkájukért.

Jellemzően az inflációt követték a fizetések

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett adatok szerint

  • a legtöbb európai országban 2010 és 2020 között reálértéken nőtt az orvosok éves bruttó fizetése, tehát a fizetések követték az inflációt.
  • Néhány országban azonban ellenkezőleg történtek a dolgok: a 2010 és 2020 közötti időszakot vizsgálva csökkent az orvosi bérek valós értéke, és távolról sem követték az inflációs rátát. 

Tízszeres különbségek is vannak a szakorvosbérekben

Az OECD jelentésében 25 európai országra vonatkozó információkat jegyeztek le, ez alapján pedig kijelenthető, hogy egyes országok esetében hatalmas a differencia az orvosok fizetése között. Az utóbbi tíz évből emeljük ki például 2015-öt, amikor Lengyelországban 20.200 eurót keresett egy szakorvos, miközben Luxemburgban 258.552 euró is lehetett a fizetése. Ez több mint tízszeres különbség.

Ha előreugrunk öt évet 2020-ra, akkor látható, hogy Luxemburgon kívül még négy olyan ország van, ahol a szakorvosok fizetése meghaladta a bruttó 150 ezer eurót, ezek a következők:

  • Írországban 172.882,
  • Hollandiában 160.869,
  • Dániában 156.061,
  • Izlandon pedig 155.276 eurót keresett egy szakorvos,
  • Mindeközben Németországban 146.200,
  • az Egyesült Királyságban pedig 136.375 euró volt a fizetése.
  • 2020-ban Franciaországban,
  • Olaszországban
  • és Spanyolországban a fizetések jóval bruttó 100 ezer euró alatt voltak,
  • Portugáliában, Görögországban és Magyarországon 50 ezer alatt.

A háziorvosok a szakorvosénál csekélyebb bérrel számolhattak

Egy szakorvos az Egyesült Királyságban 85 százalékkal több pénzt vitt haza 2020-ban egy háziorvosnál; Hollandiában 45, Németországban pedig 20 százalékos volt a szakorvosok és a háziorvosok keresetének a különbsége.

Magyarország például az európai mértékhez képest jól teljesített, 2010 és 2020 között a szakorvosok fizetése 6,4, a háziorvosoké pedig 4,8 százalékkal nőtt, ez az adat pedig elsőnek számít az Unióban. Magyarországot követi Szlovákia, Csehország majd Észtország. Más országokban a reálértéket tekintve csökkent a szakorvosok és a háziorvosok fizetése, ilyen például Portugália, Szlovénia és az Egyesült Királyság.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Euronews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához