Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: az óraátállítás miatt is nehéz lesz a vasárnap

fáradékonyság, szelén, szelénhiány, pajzsmirigy

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a téli időszámításra való áttérés mellett egyéb, egyéni érzékenységtől függő panaszok is felléphetnek.

Az időjárás-érzékenyeket különösen, de rajtuk kívül másokat is megviselhet az óraátállítás. Ha ön is azt veszi észre, hogy indokolatlanul fáradtnak érzi magát, alvászavarokkal küzd, esetleg ok nélkül feszült, ingerlékeny, ön is érintett lehet!

Életmentő lehet megszabadulni a frontérzékenységtől! Ilyen esetet mutat mai videójában a meteogyógyász®:

Fronthatás vasárnap

Vasárnap változékony idő lesz, ingadozhat a hő- és komfortérzet. Az óraátállítást nehezebben tolerálóknak is megterhelő napjuk lehet.

Látható, hogy több különböző okból is jelentkezhetnek kellemetlenségek. Változékony időre kell készülni, ami azt jelenti, hogy a hőérzete és a komfortérzete is ingadozhat az egész nap folyamán attól függően, hogy éppen napos vagy nyirkos, szürke helyen tartózkodik. Az óraátállítás azonban okozhat kellemetlenségeket: a téli időszámításra való átállás egyeseket jobban megviselhet. Alvászavarok, napközben tapasztalt álmosság léphet fel, emiatt pedig csökkenhet a teljesítőképessége is. Az időben történő elalvás, és az új időszámításhoz időzített ébredés azonban jót tehet, az étkezésben is próbáljon igazodni az egy órával eltolódott napirendhez. Egyéni érzékenységtől függően akár több napra is felborulhat a bioritmus!

A hűvösebb reggelen az ízületi panaszok is felerősödhetnek, az előző napokhoz képest a felhősebb délelőttön kellemetlenebb napban lesz részünk. Délután azonban javul a helyzet.

Szabadtéri tevékenységek

A napos tájakon kedvezően alakul a közérzet és a hangulat, érdemes szabadtéri tevékenységeket végezni, sportolni. A hőmérséklet itt pár Celsius-fokkal az átlagos felett alakul, a hőérzet csak kissé ingadozhat. A szürke időszakokban viszont csökken a hő- és komfortérzet, és ekkor a nagyvárosok szennyezett levegőjét is ajánlott elkerülni! Az esernyőre többnyire nem lesz szüksége.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához