Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: egész szombaton lehangolt lehet

orvosmeteorológia, front, fejfájás, ízületi fájdalom

A nyirkos, borongós időben kedvetlen, lehangolt lehet.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a tartósan kedvezőtlen élettani helyzet továbbra is folyamatos igénybevételt jelent a szervezetnek!

A sokáig uralkodó szokatlanul enyhe idő bizonyos paramétereiben téliesebbre fordul, de igencsak felemás módon. A szervezetünkre gyakorolt hatások jellege megváltozik, de eltér a téli jellegzetes helyzetektől.

Mégis itt van a tél? Mire számítsunk? Ezt részletezi ma a meteogyógyász®!

Fronthatás szombaton

Szombaton már frontmentes, de inkább kellemetlen, lehangoló lesz az idő. Aluszékony, közben pedig stresszes is lehet, és a megfázásveszély is nagy, nem alakul kedvezően az élettani helyzet. Sokfelé tartósan párás marad az idő, a napsütés nem lesz jellemző.

A pénteki fronthatás még most is okozhat tüneteket a fokozottan érzékenyeknek, itt elsősorban görcsös fejfájásra és hasi görcsökre lehet gondolni. A nyirkos, borongós időben kedvetlen, lehangolt lehet, ne csodálkozzon, ha reggel álmosan, fáradtan ébred. Csapadék elszórtan fordul elő, sokfelé lesz párás a levegő. Alvászavarokat is tapasztalhat, emellett koncentrálási problémák és ok nélküli álmosság, fáradékonyság is jelentkezhet a fokozottan érzékenyeknél. A fáradtsággal összefüggésben pedig ok nélkül ingerlékeny, stresszes lehet, a tartós rosszkedv az egész közérzetére negatív hatással lehet. A fényhiány az idegrendszert is igénybe veszi.

Az ízületi panaszokkal élőket is megviseli a hideg és párás időszak, amennyiben ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor továbbra se hanyagolja a reggeli, kímélő átmozgatást, de az is jót tesz, ha folyamatosan melegen tartja a sajgó végtagokat. A párás levegő kedvez a kórokozók terjedésének, ezzel együtt, ha nem öltözik megfelelően, akkor a megfázás veszélye is növekszik.

Légszennyezés

A szél sokfelé tisztítja a levegőt, de főleg északkeleten tovább növekszik a szennyezőanyagok koncentrációja. A nitrogén-oxidok és a PM10 mennyisége főleg a forgalmasabb csomópontokban lépheti át az egészségügyi határértéket.

Milyen idő lesz szombaton?

Szombaton folytatódik a felhős, borongós idő, de csak kevés helyen alakul ki havas eső, hószállingózás, valamint kisebb havazás. Az északi-északnyugati szél továbbra is többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lehet. Reggel -5 és +1, napközben -1 és +5 fok közötti értékeket mérhetünk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Meddig számít az ingadozó vérnyomás normálisnak? Az orvos elmondja

Forrás: meteoklinika/idokep
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához