Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem lesz sok örömünk a vasárnapban! Ilyen ciklon közeleg felénk

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hideg szél eső

Vasárnap is távol leszünk attól, amilyen időjárást szerettünk volna a hétvégére. Tovább erősödhetnek is a keringési rendszert terhelő panaszok.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint vasárnap a délről belógó kettősfront tartja fenn a frontérzékenyek terhelését. Vasárnap már határozottan megjelenik a déli ciklon hatása is, az újabb kettősfront tovább rontja a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

Főleg az erősebben frontérzékenyek tapasztalják az érintő kettősfrontok tartósan terhelő hatását

Vasárnap elsősorban a délen elvonuló ciklon frontrendszere befolyásolja a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet

A ciklon belógó kettősfrontja folytatólagosan és a szombati helyzethez képest erősebben érezteti a hatását. Emiatt a fokozottan frontérzékenyek szervezete tartósan kerül kettősfront jellegű terhelés alá. Sok ember esetében nem csak fennmaradnak hanem tovább erősödhetnek is a keringési rendszert terhelő panaszok.

Ennek jellemző következménye az erősen ingadozó vérnyomás, a gyakoribb szív- és légzési panaszok, mellkasi diszkomfortok. Főleg a görcsös jellegű fejfájások száma nő meg, de sokan tapasztalnak fülzúgást, az éleslátás romlását, erősebb szédülést. A szeles, viharos idő gyakran vált ki fokozott fáradtságot, idegességet, feszültséget, akár pánik-jellegű reakciókat is. Fontos a megfelelő öltözködés a szokatlanul alacsony hő érzet miatt.

Szabadtéri programok

Vasárnap is távol leszünk attól, amilyen időjárást szeretnénk a hétvégére! Az időjárásra nem érzékeny emberek esetében is kellemetlen lesz a sokfelé erős, helyenként viharos lökésekkel kísért északi szél. Sok lesz a felhő és elszórtan csapadék is zavarhatja a programokat. Emiatt a hőérzet szokatlanul alacsonyan alakul, nagyon fontos a réteges öltözködés. A frontérzékenyeket pedig az ismétlődő kettősfronti hatás is terheli.

Közlekedés, balesetveszély

Sokfelé zavarhatja a közlekedőket zápor, zivatar és a megerősödő, viharos lökésekkel kísért szél. Az érintő kettősfronti terhelés miatt sok ember esetében jelentkezhetnek fokozott figyelmetlenséggel járó terhelő hatások.

Milyen idő lesz?

Vasárnap sok felhő lesz felettünk, naposabb időszakok nyugaton és északkeleten lehetnek. Ezeken a tájakon nem valószínű számottevő csapadék, máshol viszont többfelé előfordulhat eső, zápor. Élénk, erős, helyenként a Dunántúlon és néhol északkeleten viharos lesz az északias szél. Napközben 10-17 C-fokot mérhetünk, délkeleten és keleten lesz melegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem múló száraz köhögés: ilyen, amikor gégegyulladás okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához