Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: itt lesz hózápor szombaton! Pánikszerű panaszok is ránk törhetnek

orvosmeteorológia időjárás hó zápor front ma orvosmeteo meteogyógyász

Durva lehülés, erős hideghatás várható szombaton. Hirtelen kell átállunk a kora telet idéző körülményekre!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a hidegfront mögött erős északi szelek hoznak lehűlést! A hidegfront negatív hatásai jelentős mértékben a front átvonulása után jelentkeznek! Az erős, viharos északi szelekkel igen hideg levegő érkezik.

A frontérzékenyek szervezetét fokozottan megterheli a gyors lehűlés! Erre figyelmeztet a meteogyógyász

Szombaton keleten még mindig erősen érződni fog a távozó hidegfront erős hatása, akár hózáporra is előfordulhat. Ennek gyengülésére a délutáni óráktól számíthatunk. Az ország egyéb területein igen kellemetlen, megterhelő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet alakít ki a front mögött beáramló hideg levegő.

Az erős, viharos északi szélben nagyon alacsony lesz a hőérzetünk, a jóval 10 C-fok alatti hőmérsékleteket sokkal hidegebbnek érezzük. Magas lesz a meghűlés kockázata.

Vasárnap reggelre pedig már komoly, többfelé a -5 C-fokot is elérő fagyokra kell számítani

Ez az erőteljes lehűlés a front közvetlen közelében tapasztalható tüneteknél is erősebb és veszélyesebb panaszokat okozhat. Kiugró vérnyomás, szédülés, erősödő szívpanaszok, görcsös és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek. A viharos szél erős idegrendszeri terhelő tényező. Sok az alvásprobléma, figyelmetlenség, erős feszültség, pánikszerű panaszok, gyermekeknél pedig magatartási, tanulási, figyelmi nehézségek is jelentkezhetnek. Hirtelen kell átállunk a kora telet idéző körülményekre!

Szabadtéri programok

Más-más okból de sem keleten sem nyugaton nem lesznek kedvezőek az időjárási feltételek a kültéri programokhoz. Keleten még érvényesül a hidegfronti hatás, esők, akár hózápor is várható. A nyugatabbi területeken az igen hideg, viharos északi szelek teremtenek rossz feltételeket. Ha mégis kimegyünk, melegen öltözzünk fel, de inkább válasszunk beltéri programokat.

Balesetveszély

Jelentősen átalakul a baleseti veszélyhelyzet. Szombaton a direkt hidegfronti hatások már csak keleten érvényesülnek. Az ország egyéb területein erős, viharos szelek hatása dominál, ami sok embernél vált ki feszültséget, figyelmetlenséget, agresszivitást. Hajnalra pedig erős fagyokra is számíthatunk. Fontos a szélvédő alapos letisztítása indulás előtt!

Milyen idő lesz?

Szombaton keleten lesz több felhő, itt helyenként még kisebb eső, északkeleten havas eső, a Zemplénben gyenge havazás is előfordulhat, máshol a változóan felhős-napos időben helyenként alakulhatnak ki futó záporok, a magasabban fekvő tájakon akár hózáporok. Sokfelé erős, a Dunántúlon és a középső tájakon viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hajnalban -2, +5 fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 4 és 9 fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellkasi fájdalom bal oldalt, vagy a teljes mellkason: mi lehet még, ha nem a szív?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához