Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: újra elkap minket a tél pénteken

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo fagyos hideg, eső, hó

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a nagy változás nagy teher a szervezetünknek!

Átvonul a példátlan ingadozásokat okozó ciklon hidegfrontja is. A bezúduló hideg levegő visszahozza a telet.

Rendkívüli terhelés éri a szervezetünket. A nagy ingadozások különösen a szívbetegekre veszélyes!

Jön a hullámvasút zuhanó szakasza. A rendkívüli melegedés a ciklon hideg frontjának átvonulása után erős lehűlés be csap át.

A hidegfront péntek reggel keleten elhagyja az országot és mögötte erős, viharos lökésekkel kísért szelekkel zúdul be a hideg légtömeg. Visszatérnek a télies hőmérsékletek, a helyenként -10 C-fok alatti hajnali fagyok. Ez a hatalmas mértékű hullámzás különösen megterheli a szervezetünket. Elsősorban a keringési és légző rendszerre ró erős terhelést, gyakoribbak lesznek a szívpanaszok, mellkasi diszkomfortok, rosszullétek, ingadozó a vérnyomás, és magas lesz a sztrókok, infarktusok kockázata. Gyengül ebben az időszakban az immunrendszerünk. Erősebbek a görcsös fájdalmak, ízületi panaszok. Nehéz időszak ez a különböző típusú fejfájással élők számára is. Az ismétlődő erős tünetek sok embernél váltanak ki szorongásos, pánikszerű állapotokat. Ugyanakkor a folytatásban sem számíthatunk a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet megnyugvására.

Tegyünk meg mindent fizikális és mentális terhelésünk csökkentése érdekében. Fokozottan figyeljünk a súlyosabb keringési betegségekkel élőkre.

Szabadtéri programok

Kifejezetten kellemetlen időjárással tér vissza a télies idő. Az országosan egyre inkább havazásba átmenő csapadék, a többnyire borult, fényszegény idő és az erős, gyakran viharos szél egyáltalán nem kedvez a kültéri programoknak. A frontérzékenyek számára pedig kritikus ez az időszak.

Balesetveszély

Nagyon rosszak lesznek a közlekedési feltételek. A vegyes halmazállapotú csapadék, ami kezdetben inkább csak északon, de később az ország egyéb területein is havazásba megy át nagyon megnöveli a síkosságot. Helyenként még ónos esőre is számíthatunk. Tovább rontja a menetstabilitást az erős, időnként viharos szél. A hidegfront miatt sokan fokozott figyelmetlenek lesznek.

Milyen idő lesz?

Az enyhébb időnek pénteken egy markáns hidegfront vet véget. Éjjel egy újabb csapadéktömb érkezik, hajnalban, reggel az esőt északnyugat, észak felől egyre többfelé váltja majd fel havas eső, havazás. Délután viszont egyre kevesebb helyen fog havazni. Erős, viharos északi-északnyugati szél hozza a hideget, helyenként hófúvás sem kizárt. Hajnalban a délkeleti tájakon még 3-5 C-fokot mérhetünk, máshol már hidegebb lesz. Délután a maximumok -1 és +3 C-fok között alakulnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Téli szívinfarktus: a hideg okozta mellkasi fájdalom szívbetegséget is jelezhet!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához