Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a vasárnapi időjárás nem mindenkivel lesz kíméletes!

orvosmeteorológia, időjárás, vasárnap, előrejelzés, nap, szél

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint igen sok paraméterben jó idő lesz, de mi a meteogyógyászati helyzet?

Klasszikus paraméterek szerint ideális idő lesz vasárnap, de fontos tisztázni a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet is.

Időjárás-érzékenyek számára mit jelent a vasárnapi "jó" idő? A meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n:

Klasszikus értelemben kedvezően alakul a vasárnapi időjárás. Kérdés viszont hogy ez mit jelent a fokozottan időjárás-érzékeny emberek számára.

Egyáltalán, van-e olyan időjárás ami mindenki számára jó, és nem okoz időjárás-érzékenységi tüneteket? A légköri folyamatok és az emberi szervezet kapcsolata túlságosan összetett ahhoz, hogy ilyen helyzet kialakulhasson. Csak arról van szó, hogy bizonyos meteogyógyászati helyzetekhez különböző jellemző tünetcsoportok kapcsolódnak. Az egyes emberek esetében pedig mindig az egyéni érzékenységnek megfelelően alakulnak ki a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai panaszok.

Vasárnap főleg északkeleten okoz jelentős panaszokat az erős lökésekkel kísért légmozgás. A szárazabb levegő miatt erősödik a napi hőingás, gyakoribb a vérnyomás ingadozása és mellkasi diszkomfortok jelentkezhetnek. A délutáni időszakban, főleg a déli területeken okoz több fejfájást, a gyulladásos folyamatok erősödését az erős felmelegedés.

Szabadtéri programok

A szabadtéri programot tervezők napja lesz a vasárnap. Csak elvétve kell számítanunk egy-egy zápor, zivatar kialakulására. Északkeleten zavaró lehet az időnként erős lökésekkel kísért légmozgás. Tiszta a levegő, a pollen helyzet is viszonylag kedvező, viszont nagyon kell vigyázni a megfelelő UV-védelemre.

Közlekedés, balesetveszély

Jó közlekedési feltételekre számíthatunk, alig zavarja valami a közlekedőket. Csak néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Időnként számíthatunk egy-egy erősebb széllökésre. A napsütéses időszakokban rendkívül gyorsan felmelegszik a autók belső tere, soha ne hagyjunk benne embert, állatot, sem mert perceken belül életveszélyes helyzet alakul ki.

Milyen idő lesz?

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de az időnként megjelenő felhőkből északon, északnyugaton átmenetileg egy-egy futó zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 23 és 30 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek napokkal előre jelezhetik a stroke-ot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához