Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nyugtalanságot, alvászavart okozhat pénteken a kettősfront

orvosmeteorológia, front, alvászavar, fejfájás, szél

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a szűnni nem akaró frontátvonulások rendkívül megterhelőek, a tünetek mellett folyamatosan gyengítik az immunrendszert is.

Az időjárás-érzékenyek számára kifejezetten nagy terhelést jelentenek a jelenleg a légkörben zajló változások. Ha ön is tartós fejfájással küzd, egyre fáradékonyabb, energiátlanabb, vagy esetleg indokolatlanul ingerlékeny, akkor ön is érintett lehet.

A meteogyógyász® alábbi videójában döbbenetes tényeket mutat be a frontérzékenységről:

Fronthatás pénteken

Pénteken is megterhelő lesz a humánmeteorológiai® helyzet: sokaknál alvásproblémák léphetnek fel, és az élénk szél miatt a hőérzet is alacsony lesz. Az előző napokhoz hasonlóan kettősfront hat a szervezetére, folytatódik a nagy igénybevételt jelentő időszak. Ingadozhat a vérnyomása, fájhat a feje, a tünetek rendszeressége és tartóssága miatt pedig fokozottan jelentkezhetnek ezek a panaszok. Alvászavarok esetén javasolt a nyugodt alvást elősegítő megoldásokat alkalmazni, hiszen a pihenés hiánya, a napközben tapasztalható fáradtság veszélyeket is rejthet, és az egyéb panaszokat is fokozhatja. Lefekvés előtt egy-két órával már kerülje a megterhelő fizikai és szellemi tevékenységeket, próbáljon nyugodt légkört teremteni maga körül.

A többfelé élénk szél is okozhat panaszokat, amennyiben erre érzékeny, akkor elsősorban görcsös fejfájást, emellett ingerlékenységet és idegességet tapasztalhat. A gyerekek élénkebbekké válhatnak, kezelhetetlenebbek, nyugtalanabbak lehetnek.

Az arra érzékenyeknél a széltől függetlenül is erős fejfájás jelentkezhet, a következő napokban sem várható e tekintetben javulás. Az erős légmozgás a hőérzetét is jelentősen csökkenti, ez ellen vastagabb, szélálló ruhadarabokkal védekezzen.

A megterhelő időszak miatt immunrendszere is nagy igénybevételnek van kitéve, fontos a folyamatos immunerősítés. A fertőzések elkerülése céljából gyakran mosson kezet, a szokásosnál is jobban ügyeljen a higiéniára.

Szabadtéri tevékenységek

A komfortérzeten a nyirkos, csapadékos idő is ront, a hőérzete pedig még a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat. Szükség lesz az esernyőkre és a réteges öltözetre, könnyen megfázhat. A napos időszakokban viszont átmenetileg javulhat a hangulata, ezt érdemes kihasználni!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához