Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: őszies időt hoz a vasárnap, de nem ez lesz a legnagyobb bajunk vele

orvosmeteorológia vasárnap meteorológia fronthatás ma időjárás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint folytatódik a megterhelő időszak, folyamatos igénybevétel alatt állunk.

Szinte őszies időt hoz a front mögött érkező légtömeg.

Ez kemény lesz! Frontfilmen a hidegbetörés a meteogyógyász® Meteo Klinika TV-s videójában!

Vasárnapra a nyári időt megszűntető erős hidegfront mögött igencsak felfrissült a levegő. Reggelente kimondottan hűvös van, a drasztikus változás pedig a 25-30 fokos délutánokhoz képest még szembetűnőbb.

Vasárnap már nem érkezik újabb front, a lehűlést hozó hidegfront mögötti időjárási helyzet alakítja a közérzetünket. A változó felhőzet mellett többórás napsütésre és néhol záporokra, zivatarokra is számíthatunk, ráadásul erős, viharos szél is rontja az élettani helyzetet!

Ebben a humánmeteorológiai helyzetben leginkább a vérnyomás tekintetében tapasztalhatóak kiugrások, emellett pedig a fejfájás az, ami szinte a nap bármely szakában előfordulhat. Sajnos ez utóbbi tünet igencsak kellemetlen lehet, és az egész napot elronthatja, legyen szó akár munkáról, akár a mindennapi tevékenységekről vagy nyaralásról. A szívbetegek és az idősek most is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, a nagy napi hőingás megterhelő lehet a keringési rendszer zavaraival élőknek. A vérnyomásproblémák mellett leggyakrabban fejfájásos tünetek léphetnek fel, a szeles tájakon fokozottabban.

Szabadtéri tevékenységek

A szabadtári programoknak nem kedveznek a körülmények. Alacsony a hő- és a komfortérzet, amit az erős szél még tovább fokoz. Fennáll a megfázás veszélye, fontos a hőmérsékletnek megfelelő, réteges öltözet. Azesernyőket is célszerű kéznél tartani!

UV-sugárzás

A napos tájakon a déli órákban nagyon erős lesz az UV-sugárzás, nagyon fontos a megfelelő bőrvédelem! Vegye figyelembe, hogy a pár fokkal frissebb időben hajlamosak vagyunk nem figyelni annyira a veszélyre, pedig most is rövid idő alatt leéghet a bőr. 40-50-es faktorszámú naptej használata javasolt, a gyerekek esetében pedig gyakrabban ismételje meg a krémezést.

Időjárás vasárnap

Vasárnap sok felhő gyülekezik felettünk, többfelé számíthatunk időnként esőre, záporokra, zivatarokra. Északkeleten a délnyugati, máshol a nyugati-északnyugati szelet kísérhetik élénk, erős, helyenként viharos lökések. Mindenhol megszűnik a hőség, a legmelegebb órákban 19-25 fokra van kilátás.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tragikus vége lehetett volna az apjának - ezen a vészjelzőn múlt minden

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához