Ezeket látta már?

Parázs vita a MOK és BM között, háziorvosok helyezhetik letétbe a feladatellátási szerződésük felmondását

háziorvos

A Magyar Orvosi Kamara reagált az egészségügyért felelős államtitkár kijelentéseire.

„A Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján féligazságok hangzottak el, az igazság másik fele nálunk van” – így reagált az Indexnek Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár kijelentéseire, miszerint a kamara magatartása felelőtlen.

Veszélyben a betegbiztonság?

A hosszú távú célok elérése érdekében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése még szombaton egyhangúlag megszavazta az alábbiakat:

  • a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést
  • helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását
  • a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

A MOK a döntését azzal indokolta, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált. Ennek hatására az Országos Mentőszolgálat és a Belügyminisztérium közös sajtótájékoztatót szervezett vasárnapra, amelyen Takács Péter többek között azt is megjegyezte, hogy az orvosi kamara nyomásgyakorlása a betegbiztonságot veszélyezteti.

Célunk épp ezzel ellenkező: az orvosok egyhangú visszajelzése szerint a béremelés ellenére sincsenek meg a minőségi munkavégzéshez szükséges feltételek. Döntésünk épphogy erre próbálta felhívni a figyelmet, azt remélve, hogy ily módon hosszú távon a betegek is nagyobb biztonságban lesznek

Soós Zoltán ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a céljuk pont az ellenkező. Az orvosoknak hiába emelkedett a bére, de még mindig nincsenek meg a minőségi munkavégzéshez szükséges feltételek. A háziorvosok vezetője hozzátette, hogy nem az ügyeleti rendszer átalakításával van gondjuk, hiszen ebben a kérdésben valóban tárgyaltak a kormánnyal, aminek eredményeként több javaslatukat be is építették, így végül egy olyan megoldás született, amely mindkét fél számára elfogadható. Az, hogy a MOK arra kéri a háziorvosokat, hogy ne írják alá a szerződéseket, az egy eszköz, hogy az ügyeleti rendszernél komolyabb problémák esetében is elinduljanak a tárgyalások.

„Azzal együtt minősítettem elfogadhatónak a szerződést, ha teljesül két kitétel: az egyik, hogy a díjtételek kövessék az inflációt, a másik pedig, hogy ne kényszerítsék titoktartásra az orvosokat. Az e-mailnek ez a része már nem került elő a sajtótájékoztatón” – emelte ki.

MOK: húsbavágó problémák az alapellátásban

A MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője arra a kérdésre, hogy ezeken kívül az alábbi változásokra lenne szükség az alapellátásban:

  • Érdemes lenne a fix és területi díjak elvenni, az ugyanis a hó végén praxisonként 450 ezer forintos mínuszt jelent.
  • Ezeket a díjakat ráadásul a finanszírozás minőségi indikátorrendszerébe csoportosították át, ahonnan visszaszerezhetőségük bizonytalan, és amely indikátorok jelen formájukban nem alkalmasak az orvos teljesítményének mérésére, és indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozzák az egyébként éppen támogatni szükséges aprófalvas vidéki, valamint a nagy betegszámot ellátó praxisokat.
  • Egyelőre nincsen javaslat arra, hogy a praxisoknak miként kellene kigazdálkodniuk a megnövekedett rezsit, ez szintén több százezer forintos pluszterhet jelenthet.
  •  Általánosságban véve nagy a bizonytalanság a jogi kérdésekben. Ilyen például a praxishatárok kijelölése.

Soós Zoltán kijelentette: ezek valós, húsba vágó problémák, amelyben nincs vita az orvosok között.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem csak az elit gyógyulhat magánkórházakban - ez a tagság megkönnyítheti az életét

Forrás: index
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához