Ezeket látta már?

Újabb felmondási hullám jöhet az egészségügyben?

mentő, mentők, szilveszter, karcag

Csúszik az egészségügyi szakdolgozók béremelése.

,,Felháborodva szembesültünk azzal, hogy az egészségügyi szakdolgozók által várt béremelés nem valósult meg 2023 januárjában!" – így kezdődik a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének közleménye, amelyben az írták, hogy a döntéshozók által célul kitűzött 37 százalékos orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került mint valaha, mert jelenleg a szakdolgozók bére csak 21 százaléka az orvosokénak. Az orvosok január elején megkapták a béremelést, a szakdolgozóké azonban még fél évet csúszik.

Lengyel Tibor a szövetség alelnöke az ATV Híradójának azt nyilatkozta, hogy a kormány elé került előterjesztés eredetileg 27 százalékos bérarányt tartalmazott.

"Idén január elsejével ugye az orvosok megkapták az újabb béremelést, és ez az arány esett le 21 százalékra. Tudni kell, hogy már a 27 százalék is Európai Uniós átlagban az utolsó volt, tehát a legnagyobb különbség orvos és szakdolgozói bérarányban, és ez most még nagyobb lett" - mondta Lengyel Tibor, aki szerint emiatt is a szakdolgozók még inkább azt érezhetik, az ő munkájuk az orvosokhoz képest kevésbé értékes.

"Maga az Orvosi Kamara is többször kifejtette, hogy a szakdolgozók munkája elengedhetetlen, nagyon fontos" - hangsúlyozta Lengyel.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet tart attól, hogy emiatt újabb létszámvesztést szenved el az ágazat. Most is körülbelül 20-30 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: ATV
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához