Ezeket látta már?

Rákkeltő anyagot találtak ebben a csokiban - különösen veszélyes időszakban derült ki

csokoládé, nébih, termékvisszahívás, aflatoxin, aflatoxintartalom

Lehet, hogy már otthon is van belőle? Nézze meg alaposan, hogy milyen csokoládét kap és ad húsvétra, s ha ilyet, ne egyen belőle!

Figyelmeztetést adott ki a Nébih: az egyik népszerű csokiban aflatoxint találtak, ezért azonnal visszahívja ezeket a termékeket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki, miszerint a Cachet márkájú, 72 százalékos kakaótartalmú mandulás étcsokoládé határértéken felüli aflatoxintartalommal bír.

  • Ezért visszahívják a fenti, 100 grammos kiszerelésű termékek közül
  • a L22343 tételszámú,
  • 2024. március 9-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket!

A probléma jellegéről bővebben itt olvashat.

Fontos. hogy a visszahívás kizárólag ezekre a tételszámú termékekere vonatkozik. A hatóság azt kéri, hogy ezekből a tételszámú termékekből senki ne fogyassza el, ugyanis ezekben mutatható ki a határérték feletti vegyianyag, az aflatoxin.

Ugyanebből a termékből a más tételszámú és lejárati idejű csokoládékat nem érinti a visszahívás és az fogyasztási tiltás!

A csokoládéban az aflatoxin értéke volt a megengedettnél magasabb, amelyről fontos tudnunk, hogy súlyosan rákkeltő. Ez tulajdonképpen egy gombaméreg, amely penészgombát termel, emberekre és állatokra egyaránt veszélyes.

Miért veszélyes az aflatoxin?

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.

Az aflatoxinok nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez a toxintermelődésnek.

Különösen veszélyes időszakban derült ki

Mostanra sokan már bevásároltak húsvétra, megvették a gyerekeknek és szeretteiknek az ajándékokat, így könnyen lehet, hogy a veszélyes termékből már a kamrában lapul pár tábla - legyen óvatos, és körültekintő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ételmérgezés oka, kialakulása, tünetei és kezelése

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához