Ezeket látta már?

Márpedig ilyen állat nincs! Pedig egyetlen egy, de van: így néz ki

ritka állat folt nélküli zsiráf egyetlen példány a Földön

Az állatvilág minden bizonnyal egyik legritkább látványossága egy állatkertben született: egyetlen ilyen példány lehet a Földön.

Különleges állat született július 31-én, a Tennesseeben található Brights Állatkertben: egy foltok nélküli, teljesen egyszínű zsiráf. Az állatkert el is büszkélkedett vele a sajtónak, remélve, hogy a foltok nélkül született nőstény zsiráf kapcsán jobban felhívhatják a nyilvánosság figyelmét a vadon élő zsiráfok helyzetére.

A zsiráfok helyzete Afrikában

Az elmúlt 30 év során az afrikai zsiráfok száma közel 30%-kal csökkent és becsléseink szerint ma már csak 111,000 zsiráf él a vadonban, az egész világon. Szemléltetésképpen, minden negyedik afrikai elefántra jut mindössze egyetlen zsiráf. A zsiráfok számát és eloszlását befolyásolja az élőhelyek széttöredezettsége, az élőhelyek minőségi romlása és elvesztése, a betegségek, az illegális vadászat (orvvadászat), az emberi populáció növekedése és terjeszkedése, a háborúk és a polgári zavargások.

Minden zsiráfnak – a tennesseei újszülöttől eltekintve – egyedi foltmintája van

A kutatók úgy vélik, hogy ezek a minták az anyától örklődnek át. A legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlénynek számító zsiráfok foltjai elsősorban az álcázást szolgálják, mivel a vadonban ezek segítségével rejtőzhetnek el a ragadozók elől, vagyis az, hogy ez a példány egy állatkertben született, akár még magyarázatként is szolgálhatna, de minden bizonnyal semmi köze hozzá.

Másrészt a foltok egyfajta hőszabályozást is biztosítanak, mivel a foltok alatt található érrendszer lehetővé teszi, hogy a foltok közepén hőt adjon le az állat szervezete.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Állati gyógyszerészek: így gyógyítják magukat az állatok

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához