Ezeket látta már?

Szörnyű tragédia: szamárköhögésben halt meg 4 csecsemő

szamárköhögés, járvány, belgrád, csecsemő, kisgyermek, oltás

Az orvosok szerint a kórházban lévők számából arra lehet következtetni, hogy egyre több a súlyos állapotú beteg.

Négy gyermek vesztette életét a szamárköhögés okozta komplikációk miatt. Egy másik kisbaba jelenleg életveszélyes állapotban van, lélegeztetőgépre szorul.A tragikus hírt dr. Vladislav Vukomanović, a belgrádi kórház gyermekklinikájának főorvosa erősítette meg. - írja a Szabad Magyar Szó.

A kardiológus orvos szerint a két, három, négy hónapos csecsemők kórképe rendkívül súlyos lehet, amint azt a négy tragikus eset is bizonyítja. Jelenleg 70 gyermekről tudnak, akik szamárköhögésben szenvednek, és ezeknek a gyermekek felét kórházi kezelésben részesítik.

A kórházban lévő súlyos állapotú betegek számának növekedése aggodalomra ad okot

A szamárköhögés terjedése Szerbia-szerte érezhető, 2023. december 31-ig 909 esetet regisztráltak, a legtöbb megbetegedést Beldrádban és a nyugat-bácskai régióban jegyezték fel. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a betegség szinte már eltűnt volna, mivel létezik ellene védőoltás, azonban egyre több szülő dönt úgy, hogy elutasítja azt.

Egy héttel korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatott, hogy Magyarországon nem kell járványra számítani a szomszédos Horvátország és Szerbia rekordszámú szamárköhögéses esetével szemben. Ennek oka a magas átoltottság, amely a kötelező oltásoknak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeletnek köszönhetően eléri a 98% feletti arányt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szamárköhögés: súlyos szövődményi lehetnek, de a betegség megelőzhető

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szamárköhögés

Forrás: szabad magyar szó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához