Ezeket látta már?

Többen is életüket vesztették a hétvégén szén-monoxid mérgezésben

szén-monoxid, mérgezés,  halál eset, tűz

Vasárnap Maglódon, szombaton pedig Kecskeméten halt meg egy-egy ember szén-monoxid-mérgezés miatt.

"Szén-monoxid-mérgezésben életét vesztette egy ember vasárnap Maglódon" - közölte Dóka Imre, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Tájékoztatása szerint vasárnap délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy maglódi családi házban lakó ember nem ad életjelet magáról.

A fürdőszobában találták meg a holttestet

A tűzoltók a földszinti fürdőszobában megtalálták az illetőt, de az életét már nem lehetett megmenteni. A helyiségben nem volt szén-monoxid-érzékelő, a nyílt égésterű gázkészülék már nem üzemelt. A balesetet rekonstruálva a tűzoltók rendkívül magas értékben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. Az eset körülményeit és okát vizsgálják.

Nem ez volt az első ilyen eset a hétvégén

Dóka Imre emlékeztetett arra is, hogy szombaton is volt egy hasonló eset. Egy kecskeméti családi házban történt szén-monoxid-mérgezés, ott is életét vesztette egy ember. A Párkány utcai ingatlanban gázbojler biztosította a meleg vizet, az okozta a problémát. A tűzoltók kiérkezésekor a készülék már nem üzemelt, a helyiségben nem volt szén-monoxid-érzékelő.

A tűzoltó őrnagy hangsúlyozta, nyílt égéstérrel rendelkező tüzelő-fűtő berendezéseknél mindig gondoskodni kell a megfelelő levegő-utánpótlásról. Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegőre van szükség. Ha ez nem biztosított és a kémény sem megfelelő, az tragédiához vezethet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit tegyünk ha riaszt a szén- monoxid érzékelő otthon?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához