Ezeket látta már?

Mit tegyünk ha riaszt a szén- monoxid érzékelő otthon?

szén-monoxid mérgezés ellen érzékelő jelzése

A legfontosabb szabály, hogy soha ne vonjuk kétségbe a szén-monoxid riasztó jelzését.

Ha a szén-monoxid vészjelző riaszt, akkor:

  • nyissa ki az ablakokat,
  • kapcsolja le a fűtő készüléket és ne is kapcsolja vissza, amíg azt szakemberrel át nem vizsgáltatta, azonnal hívja a kéményseprőket,
  • menjen ki a lakásból tiszta levegőre,
  • győződjön meg arról, hogy mindenki elhagyta a lakást,
  • ha tűz van, ne próbálja meg eloltani, mert a CO mérgezés miatt elvesztheti eszméletét és meghalhat,
  • kérjen orvosi segítséget, ha szén-monoxid mérgezési tüneteket észlel magán, vagy másokon.

Ha bármikor azt gyanítja, hogy szén-monoxid mérgezést szenvedett, háziorvosától kérjen vérvizsgálatot, hogy a vér karboxi-hemoglobin szintjét megállapítva megbizonyosodhasson a szén-monoxid mérgezés tényéről és a szükséges óvintézkedéseket megtehesse.

Tévhitek

Szerencsére manapság egyre inkább terjednek az úgynevezett zárt égésterű kazánok, amelyek a gáz égéséhez szükséges levegőt egy légbevezető csatornán keresztül a házon kívülről kapják.

Azt gondolhatnánk, hogy ezek a készülékek teljesen veszélytelenek, azonban szomorú tapasztalatok mutatják, hogy szerelői gondatlanságból, alkatrész, vagy kéményhibából ezek a készülékek is okozhatnak szén-monoxid mérgezést, bár való igaz, hogy esetükben a kockázat jelentősen kisebb, mint a nyitott égésterű kazánoknál, vagy kandallóknál.

Kézenfekvőnek tűnik kombinált gáz és szén-monoxid érzékelőt felszerelni, hiszen ekkor mind a szénmonoxid mérgezés, mind a gázszivárgás okozta veszélyről időben kaphatunk figyelmeztető jelzést.

Ez sajnos nem teljesen igaz, hiszen míg az éghető gázok rétegződve helyezkednek el a légtérben, tehát vagy a plafonon gyűlnek össze, vagy a padlón, ezzel szemben a szén-monoxid a levegővel elkeveredve nem mutat rétegződést.

Így a szén-monoxid vészjelző ideális helye a falon kb. 1,5 - 1,8m magasságban van, a gázérzékelőt a lakásban használt gáz fajtájától függően vagy a padló, vagy a mennyezet szintjén lenne ideális elhelyezni.

Az egy készülékben integrált szén-monoxid és gázérzékelő akárhova is kerül felszerelésre, valamelyik funkciója nem fogja a maximális biztonságot nyújtani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ebből tudhatja, hogy szén-monoxid mérgezése van - émelygéssel, fejfájással kezdődik

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: MVM
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához