Ezeket látta már?

Szentes: elindult a gyermeknefrológiai és gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés

szentes gyermeknefrológia, gasztroenterológia szakrendelés

Gyermeknefrológiai és gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés is indult Szentesen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz (SZAKK) tartozó centrumban.

A közlemény szerint az elmúlt években nem volt gyermeknefrológiai ellátás Szentesen, így a gyerekeket Szegedre, a gyermekklinikára kellett elvinni. Januártól azonban az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumban is tartanak gyermeknefrológiai szakrendelést. - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója kifejtette, Szentesen az egyszerűbb eseteket látják el. Ilyen a magasvérnyomás-betegség, amit tradicionálisan a gyerekvese-gyógyászok látnak el, de a nem komplikált húgyúti fertőzések vagy az urológiai rendellenességek is, amelyek nem igényelnek bonyolult képalkotó diagnosztikai vagy laborhátteret. Emellett a gyerekek kontrollvizsgálatait is Szentesen végzik el.

Azokat a betegeket továbbra is Szegedre várják, akiknek súlyosabb a betegsége. A szakrendelésen a gyermeknefrológus igazgató mellett két másik orvos dolgozik. Egy kollégájuk másodszakvizsga képzésre jár, hamarosan ő is csatlakozik majd ehhez a csapathoz. A betegek nagy része Csongrád és Szentes környékéről, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részéről és az orosházi régióból érkezik.

A szegedi gyermekklinikán létrehoztak egy mini szatellit műveseállomást a kicsiknek. Egyik hároméves gyermek páciens ugyanis folyamatos gyermekgyógyász orvosi felügyeletet igényel a hemodialízis ideje alatt. A mini dialízis-állomáson két gyermeket tudnak dializálni heti három-négy alkalommal.

Szentesen a gyermek gasztroenterológiai ellátás is indult januárban, ezen telefonos és e-mailes előjegyzés alapján fogadják heti egy alkalommal a pácienseket. A diagnosztika alapjai, az anamnézis felvétel, a beteg állapotának felmérése, a szűrés, az organikus betegség fennállásának megítélése és alapvető laborvizsgálatok elvégzése is megtörténhet Szentesen - áll a közleményben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húgyúti fertőzések gyermekkorban: ezért fontos az ultrahangos vizsgálat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyerek

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához