Ezeket látta már?

Egy egyszerű teszttel úgy jósolható meg a szívinfarktus, hogy még tehet ellene

szívinfarktus vérkép szívbeteg

A szívinfarktus továbbra is az egyik vezető halálok világszerte.

A szívinfarktus megelőzése szempontjából rendkívül hasznos lehet azoknak az azonosítása, akik különösen veszélyeztetettek a betegséggel. Az utóbbi időben kimutatták, hogy egy egyszerű vérvizsgálat segítségével akár fél évvel előre is megjósolható a szívroham kockázata az érintettek körében.

Az Uppsalai Egyetem svéd kutatóinak fejlesztése azon az elméleten alapul, hogy jóval a szívinfarktus megjelenése előtt biológiai változások következnek be a szervezetben.

Egy vérvizsgálat segíthet?

"A szívroham előtti időszak nagyon dinamikus. Például a válást követő hónapban megduplázódik a szívroham veszélye, a rákdiagnózist követő héten pedig ötször nagyobb a halálos kimenetelű infarktus kockázata" - mondta Johan Sundström kardiológus, az Uppsalai Egyetem epidemiológia professzora, a kutatás vezetője.

A kutatók összesen 169 053 európai részvételével végeztek vérmintavételt, akiknél korábban nem állapítottak meg szívbetegséget. Ebből a csoportból hat hónapon belül 420-en tapasztaltak először szívrohamot. A kutatók ezután elemzést végeztek a vérmintáikon, és összehasonlították azokat az ugyanazon csoportba tartozó 1598 egészséges személy vérmintáival. Az eredményeket a Nature című folyóiratban publikálták.

Az időben elkapott betegség, életet menthet

A szakértők összesen 90 olyan molekulát azonosítottak, amelyek előzetesen sikerrel jelezték a szívinfarktus kockázatát.

Ez az eredmény előrelépést jelent, mivel ennek ismeretében megelőző intézkedéseket lehet tenni - például az érintett személy preventív gyógyszereket kaphat, vagy időben abbahagyhatja a dohányzást. Ezek a lépések segíthetnek elkerülni a szívrohamot.

A kutatócsoport egy online eszközt is kifejlesztett, amely segít megállapítani, hogy az illető hat hónapon belül ki van-e téve a szívroham kockázatának. A szakértők szerint, ha az egyén tisztában van a veszélyeztetettségével, akkor motiválható az életmódváltásra, ezáltal a szívinfarktus megelőzésére.

A következő lépés a kutatásban az lesz, hogy a kutatók alaposan feltérképezik azokat a molekulákat, amelyek előre jelezhetik a szívinfarktust. Ez a folyamat potenciálisan új kezelések kifejlesztéséhez vezethet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit mutat ki a nagyrutin? Ezekre a betegségekre derít fényt a vérvizsgálat

vérszegénység, vérszegénység tünetei, vérkép, anémia, vashiány, laboreredmények vérszegénység, vérszegénység tünetei, vérkép, anémia, vashiány, laboreredmények Forrás: shutterstock.com

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

laborvizsgálat

Forrás: Nature
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához