Ezeket látta már?

Egyszer csak rosszul lett a diák az iskolában, tanára élesztette újra Salgótarjánban

helikopter, mentőhelikopter

Egy salgótarjáni általános iskolában egy 13 éves gyereket újra kellett éleszteni.

"Azonnal hatalmas erőket mozgósított tegnap Salgótarjánban a mentésirányító, amikor egy általános iskolában lett rosszul egy 13 év körüli tanuló. Az egyik pedagógus pontosan tudta mit kell tennie, így miután nem tapasztalt légzést a gyermeknél, rögtön megkezdte az újraélesztését. A perceken belül helyszínre érkező esetkocsi bajtársai azonnal emelt szintű ellátásba kezdtek, amihez hamarosan a mentőhelikopter szakemberei is csatlakoztak" - olvasható az OMSZ közösségi oldalán.

A posztból kiderült, hogy az időben megkezdett mellkasi nyomások, és a heroikus küzdelem végül sikerre vezetett, a gyermeket pedig stabil állapotban, légi úton szállíthatták kórházba a mentők.

Mit tegyünk, ha valakinek leáll a szíve?

Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést! 30 mellkasi nyomást végzünk, majd jön 2 fújás az orrba vagy szájba. A befújást elhagyhatjuk, a lényeg a szív újraindítása a mellkas kompresszióval.

A műveletet addig végezzük, amíg meg nem érkezik a mentő. Egyszerűen hangzik? Kivitelezni azonban kevesen merik, ezért is történhet meg az, hogy évente 25 ezer infarktusos esetből 5500 halállal végződik.

És egy igazi, szakmai tipp: ha bizonytalanok vagyunk, és egyedül végezzük az újraélesztést, dúdoljuk vagy kapcsoljuk be a Bee Gees-től a Stay in alive című slágert, ez ugyanis a mellkasnyomás tökéletes ritmusa.

1. Helyezze egymásra a két kezét.

2. Az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen.

3. Nyomja le a mellkast kb. 5cm mélyre – percenként kb. százszor.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Folyton bedobban a szíve? Nem csak szívritmuszavar okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#infarktus

Forrás: OMSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához