Ezeket látta már?

Új, korszerű sugárterápiás eszközöket vásárol a kaposvári kórház

sugárterápia, sugárkezelés, rák, daganaz

A Kaposi Mór Oktató Kórház 800 millió forintot költ sugárterápiás eszközparkja fejlesztésére jövő őszig - tájékoztatott a kaposvári intézmény pénteken.

A kórház az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott beruházás részeként új lineáris gyorsítót, valamint úgynevezett közelterápiás besugárzókészüléket vásárol, továbbá modernizálja a tervező-és adminisztrációs rendszerét - közölték.

A gyógyító és a tüneti radioterápiás kezelésekhez egyaránt használható lineáris gyorsítóval lehetővé válik, hogy az orvosok a daganat és a védendő szervek pillanatnyi állapotához igazítsák a besugárzási tervet, így a kezelés teljesen egyénre szabható, a környező szövetek dózisterhelése csökkenthető. A fejlesztésnek köszönhetően két gépen tudják biztosítani a hozzáférést ezen ultramodern kezelésekhez.

Kiemelték, hogy az új közelterápiás besugárzókészülék és a teljes rendszerintegráció a prosztatadaganatok sugárterápiás palettáját teszi teljessé Kaposváron. Ez a technika a prosztatadaganatok célzott, magas dózisú közelterápiájánál alkalmazható, szoftveresen integrálva az ultrahang és az MRI képi információit.

A közleményben utaltak arra, hogy a kórház klinikai onkológiai centrumának sugárterápiás egysége évente mintegy 1200 új beteget kezel. Hozzátették: a fejlesztést a daganatos megbetegedések számának emelkedése teszi szükségessé.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához