Ezeket látta már?

Gödörbe rántottak egy vakvezető kutyát és gazdáját Budapesten, majd otthagyták őket

budapest, vakvezető, kutya, látássérült

Tamás éppen egy útfelbontáshoz ért Budapest III. kerületében, amikor odaugrott hozzá valaki, kérdezés nélkül megfogta a vakvezető kutyája hámját, és megrántotta.

Az esetről a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány számolt be a közösségi oldalán.

"Prepszl Tamás éppen egy útfelbontáshoz ért Budapest III. kerületében, amikor odaugrott hozzá valaki, megkérdezés nélkül megfogta a vakvezető kutyája hámját és megrántotta. Ez tilos, ugyanis egy látássérült ember ezen keresztül követi a kutya mozgását.

Pixelt, a kutyát megzavarta a hámja megrántása, hirtelen meg akarta fordítani Tamást, akin egy nehéz hátizsák volt. Mivel a mozdulat hirtelen volt, a férfi a súly miatt, amit cipelt, elveszítette az egyensúlyát, és a kutyájával együtt a gödörbe esett. Amire nagy nehezen talpra állt, az illető eltűnt, vagyis meg sem bizonyosodott arról, hogy annak, amit tett, mi lett a kimenetele.

Hogyan segítsünk jól egy látássérültnek?

Habár nehéz elképzelni, ki gondolja úgy, hogy egy vakvezető kutya rángatása bármilyen szinten is segítség, Tamás végtelen kedvességgel beszél az interjúban arról, mi a valós segítség egy látássérült számára.

Az első és legfontosabb: érintsük meg a vállát, és kérdezzük meg, segíthetünk-e! Ha látjuk, hogy az útszakasz veszélyes, mondjuk el, és vezessük át biztonsággal a látássérültet. Ha vakvezető kutyával van az, akinek segítünk, akkor mindig azt a kezét fogjuk, amelyik szabad, és még véletlenül se rángassuk a hámot, ne akarjuk irányítani a kutyát! Ez szigorúan tilos!

Segítsünk, amikor módunkban áll, de fontos, hogy ezt olyan módon tegyük, hogy az valóban segítséget jelentsen, ne pedig nagyobb bajt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit tehet az orvos a szem bakteriális fertőzése esetén?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rossz látás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához