Ezeket látta már?

Véradás: az egyetemi hallgatók így is tudnak segíteni

véradás

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös felsőoktatási véradókampányt indít, amelynek keretein belül egy egyetemek közti véradóverseny is újjáéled.

Verseny az egyetemek, főiskolák között

A két szervezet különösen fontosnak tartja a jövő véradói, a fiatalok, kiemelt fontossággal a felsőoktatásban tanuló hallgatók megszólítását, véradói aktivitásának növelését. A kampánnyal hosszútávra tervezünk, célunk, hogy a véradók táborához minél több új véradó, egészséges fiatal csatlakozzon, és ismerje fel a véradás nélkülözhetetlenségét a gyógyító munkában. A hallgatóknak egyre több felsőoktatási intézményben biztosítunk véradási lehetőséget, hogy rövidebb idő ráfordításával, helyben adhassanak vért.

Azokat a hallgatókat, akik intézményen kívül – akár lakóhelyén vagy a szorgalmi időszakon kívül például egy fesztiválon – adnak vért, arra kérik, hogy jelezzék a véradási helyszínen az adatfelvételnél, hogy hallgatói jogviszonyuk melyik intézményhez kapcsolódik, így az egyetem véradójaként történik a regisztrálásuk, hozzájárulva ezzel az intézmény sikeres véradóeredményéhez.

Ezért nagyon fontos a véradás

Ez azért fontos, mert a kampány másik jelentős eleme, hogy az elért véradási aktivitás elismeréseként évente egy felsőoktatási intézménynek díjat adományoznak, amelyet a Magyar Véradók napjához (november 27.) kötődő rendezvényen hirdetnek majd ki és adnak majd át; első alkalommal 2023-ban.

A felsőoktatásban tanulók tudatos, segítőkész magatartása, az egészség megtartásának és a fenntarthatóság elveinek a támogatása, a társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepek fontosak mind az egyén, mind a saját közösség, mind pedig az egész társadalom számára. A vér a gyógyításban nem pótolható mással, a véradó számára sem jár semmilyen anyagi ráfordítással, pusztán némi időt és figyelmet kell szentelni ennek az életmentő adományozásnak. A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu/veradas és a www.voroskereszt.hu/veradas oldalakon.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához