Ezeket látta már?

Félelmetes, gyönyörű képsorokat lőtt egy szegedi fotós a viharos égboltról - de igaziak?

fotósorozat vihar időjárás szeged

Egyedülállóan szép képsorozat tett közzé egy szegedi fotós a szeged feletti viharos égről. Szerkesztett képek vagy sem? A szerző elárulta.

Megismételhetetlen pillanatot kapott el a fotós

Már a színek is meglepõk: Sütő Máté (Sütő's Photography) lenyűgöző képsorozatot tett ki a Facebook-oldalára, ahol sok ezer lájkkal díjazták a megörökített pillanatokat.

Kamu vagy nem kamu, manipulált vagy sem?

A fotós egyes kétkedő hozzászólásokat követően közösségi oldalán azt is elárulta, használt-e effekteket a különleges képekhez.

"Mivel nyilván a nagy elérés nagyon sok pozitív és valamennyi negatív kritikát is hozott a szombati szupercellat illetően, úgy gondoltam adok egy kis betekintést, mit is csináltam az adott képpel és azt miért."

Szerkeszteni vagy sem? Avagy mit csinálok egy adott képpel

"A szokásos "ez kamu, nem is így volt, csak számítógépes effekt" kommentekre igazából annyit írnék, hogy 2 féle ember ír ilyet: aki abszolút nem ért sem a viharokhoz, sem a lightroom programhoz és, aki irigykedik és megy a dedós duma felnőtt létére (az elsőn lehet segíteni, a második sajnos hülye marad )

No...mit is csináltam egy képpel. Alapvetően mivel önmagában is elképzelhetetlen színei voltak és formák hozzá, ezekre erősítettem rá. Ehhez először az alap beállításokban a fehéregyensúlyt nagyjából a valóshoz állítottam, a képet világosítottam és felnyomtam néhány egységgel a "white", azaz fehér csúszkát, amitől a képen a fények intenzívebbek. A curves (görbék) menüpontban minimálisan a kontrasztos irányba toltam el a fényeket. Utána, mivel az ég és a talaj nagyon eltér, az égre egy szelektív "ecsettel" a mélységélességet növeltem 30 egységgel (100-as skála), a textúrát csökkentettem 10-zel, hogy lágyabb legyen, a csúcsfényeket fentebb húztam picit és minimálisan a kontrasztot, így jobban kijöttek a fényes részek. Emellett a végén a kékes árnyalatokat kiemeltem annyival, hogy a világoskék szín fényerejét 50%-kal megemeltem, emiatt jobban látszott a résekben is a jég által kreált szürreális szín.

Magyarul: a képre nem tettem semmi olyat, ami nem volt rajta, nem használtam olyan színt, ami nem volt ott, csupán élénkebbé tettem, mert úgy érzem, így tükrözi azt a hangulatot, amit nyújtott az életem legszebb vihara alatti fotózás. Ez az én szubjektív látásmódom tükrözi, ami nyilván nem lesz másolata a valóságnak, mivel a fotográfia sem a valóság hithű másolásából álló ez művészet, akár a festészet. Ha egy esküvői kép retusálását látnák ezek az emberek, agyérgörcsöt kapnának.

Aki a nyers képekkel dobálózik, az sem a valóságot mutatja, mert egyrészt egy kamera vagy telefon szenzora töredékét érzékeli a színeknek, mint az agyunk, másrészt például a telefon már alapból szoftveresen belenyúl a képbe, akkor is, ha az még így is szarul néz ki.

Egy pár nappal ezelőtti viharomról is mellékeltem egy képet, amivel mindenki oda meg vissza volt. Ez a kép jóval több utómunkát kapott, de közelében sem volt a látványa az ominózus viharhoz, ami egyébként már lassan 3 millió emberhez jutott el csak az oldalamon át, egyéb fórumokon ~10millióhoz közelít."

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Extrém időjárás, viharkárosultak: mozgósít a Vöröskereszt

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához