Ezeket látta már?

Újabb világjárvány veszélyezteti a világot? Megkongatták a vészharangot a tudósok

világjárvány, madárinfluenza, H5N1, tudós, figyelmeztetés, járványhelyzet

Az újabb járvány valójában már 2021 óta terjed, most azonban olyan kritikus szakaszba ért, ami súlyos ökológiai katasztrófával fenyeget.

A rendkívül fertőző H5N1 vírus elérte a sarkvidéket, ahol egy jegesmedve is áldozatául esett a fertőzésnek. Az alaszkai környezetvédelmi minisztérium decemberi esetről számolt be, melyet Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa is megerősített. A szakember szerint az eset példanélküli, hasonló még sosem fordult elő korábban. Az elpusztult példányt Utqiagvik közelében találták meg, és az állatorvosi vizsgálatok szerint a jegesmedve valószínűleg fertőzött madarak tetemeivel táplálkozott.

A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján a "sebezhető" kategóriába tartoznak, főként a tengeri jég elvesztése miatt, ami súlyosan érinti az élőhelyüket és táplálékforrásaikat.

Gerlach szerint elképzelhető, hogy több medve is észrevétlenül pusztult el, mivel általában távoli helyeken élnek, ahol kevés az ember.

A H5N1 rendkívül virulens változatának járványa 2021-ben kezdődött el

A becslések szerint több millió vadon élő madarat és több ezer emlőst emésztett fel.

Az érintett fajok közé tartoznak többek között a fekete- és barnamedvék, a rókák, a rétisasok és a cickányok.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem természetvédelmi biológia professzora szerint, a vírus korábban már elérte az Antarktiszt, most pedig az Északi-sarki emlősöket is. Ugyanakkor ez szerinte nem meglepő, mivel a vírus az elmúlt néhány évben ragadozó és dögevő emlősök széles skáláját pusztította el.

Az első ismert fertőzéseket októberben észlelték az Antarktisz térségében a Dél-Georgia partjainál lévő Bird-szigeten élő barna szkúák körében. Két hónappal később pedig már több száz elefántfókát találtak holtan, de másutt is megnőtt az elhullások száma.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha a távoli pingvinpopulációkat is eléri.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A WHO figyelmeztetést adott ki - ez a vírus okozhatja a következő pandémiát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pandémia

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához