Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így kezelhetjük otthon a felfázást, hogy elkerüljük a szövődményeket

Így kezelhetjük otthon a felfázást, hogy elkerüljük a szövődményeket

A felfázásra – akármilyen gyakori is – nem szabad említésre sem méltó, banális problémaként tekintenünk. Mert azon túl, hogy a hólyaghurut tünetei igencsak megkeseríthetik a mindennapjainkat, a betegség akár súlyosabb szövődményeket is okozhat.

Intő jel lehet, ha kellemetlen a pisilés

A vizeletürítésnek normál esetben megkönnyebbülést kell okoznia: soha nem jelent jót, ha a „felszabadító” érzés helyett fájdalmat tapasztalunk. Az is intő jel lehet, ha úgy érezzük, nem sikerült kiüríteni a hólyagunkat, mivel a sürgető inger rövid idő múlva újra jelentkezik. A gyakori vizelési inger, a csípő, égő érzés pisilés közben, amit még alhasi görcs is kísérhet, mind a felfázás tipikus tünetei.

Kellemetlen tünetek esetén ne halogassunk!

Ha a jellegzetes tünetek jelentkeznek, a legtöbb esetben nem érdemes arra várni, hogy egyszer majd elmúlnak maguktól. A struccpolitika a legtöbb esetben sajnos nem válik be, és a helyzet egyre rosszabbá is válhat, ha nem kezdjük meg időben a probléma kezelését. A hólyaghurutot ugyanis baktériumfertőzés okozza, a baktériumok pedig a langymeleg vizelettel telített hólyagban gyorsan szaporodnak, számuk fél óránként megduplázódik, ezáltal egyre kellemetlenebbé válnak a tünetek, és egyre nagyobb fájdalmat is érezhetünk. Ha nem kezeljük időben a hólyaghurutot, felszálló fertőzésként tovább is terjedhet a vesék irányába, ahol már sokkal nehezebben kezelhető betegséget idézhet elő.

Hogyan kerüljük el a hólyaghurut szövődményeit?

Ha már súlyos a baj, és véres vizeletet, lázat, erős deréktáji fájdalmat tapasztalunk, azonnal forduljunk urológus szakorvoshoz! Az ilyen mértékben elhatalmasodó húgyúti fertőzést valószínűleg már csak antibiotikummal lehet meggyógyítani. A legjobban akkor járunk, ha nem várjuk meg, amíg ennyire súlyos lesz a helyzet. Az időben megkezdett kezeléssel ugyanis még a „házi praktikák” is segíthetnek a kezdődő felfázás legyőzésében.

Így kezelhetjük otthon a felfázást

Legfontosabb szabály, hogy igyunk minél több folyadékot, és ha ránk tör a vizelési inger, ne tartogassunk, hanem menjünk minél gyorsabban a mellékhelyiségbe. Így jó eséllyel kimoshatjuk a hólyagból a betolakodókat, még mielőtt azok túlságosan elszaporodhatnának. Sokat segíthetnek bizonyos gyógynövények is, amelyek a húgyutakban fejtik ki baktériumölő hatásukat. Jó példa erre a medveszőlőlevél, amelyet a népi gyógyászatban évszázadok óta használnak húgyúti panaszokra, és amelynek antibakteriális hatását napjainkra már tudományos vizsgálatok is igazolták. Kerüljük továbbá a hólyagot irritáló, fűszeres, illetve cukrozott ételek és italok fogyasztását, legalább addig, amíg a hólyagfertőzés fennáll.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához