Ezeket látta már?

Így köthet a legegyszerűbben egészségbiztosítást

egészségbiztosítás, egészségpénztár, magánegészségügy, egészségügyi ellátás

Az egészségbiztosítás megkötését elősegítheti, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szerződést érdemes választanunk.

Az egészségbiztosítás rengeteg helyzetben jön jól: ha olcsóbban szeretnénk magánegészségügyi szolgáltatásokhoz jutni, ha anyagi segítségre lenne szükségünk egy súlyosabb baleset vagy betegség következtében, illetve, ha egy külföldi gyógykezelést nem tudnánk saját zsebből kifizetni akkor érdemes egészségbiztosítást kötnünk. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az egészségbiztosításoknak különböző típusai léteznek és az árak is eltérőek biztosítótársaságonként, így nem könnyű a legjobb alternatíva kiválasztása.

Az egészségbiztosítások egyre népszerűbbek, az elmúlt két évben körülbelül 20 százalékkal növekedett a megkötött egészségbiztosítások aránya. Az EY felméréséből az is kiderül, hogy az emberek bár kifejezetten tartanak az egészségüket érintő problémáktól, nagyrészük mégsem köt egészségbiztosítást. A legnépszerűbb biztosítási termékek közé a lakásbiztosítások tartoznak, holott az emberek otthonát érintő szerencsétlenségek körül korántsem akkora az általános aggodalom, mint az egészségi állapottal kapcsolatban. Az egészségbiztosítás megkötését elősegítheti, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szerződést érdemes választanunk.

Így érdemes egészségbiztosítást választani!

Az egészségbiztosítások nem egyformák és a megfelelő opció kiválasztása anyagi és egészségügyi szempontból is fontos. Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg alternatíva áll rendelkezésre, amelyeket nagyon nehéz összehasonlítani. Az egészségbiztosítások esetében sem igaz, hogy a legolcsóbb megoldás biztosan jó választás. Az sem mindegy, hogy mit kapunk a pénzünkért és hogy a csomagban lévő elemek mennyire illeszkednek az igényeinkhez.

Első lépésként érdemes tisztában lennünk az egészségbiztosítás alaptípusaival. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás a magánegészségügyi ellátás költségeit állja helyettünk.

Az összegtérítéses egészségbiztosítás egy fix összeget fizet előre meghatározott, az egészségünkkel kapcsolatos biztosítási esemény után (ilyen például a kórházi tartózkodás vagy egy műtét). A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésre szóló egészségbiztosítás a külföldön végzett kezelés magas költségeit fizeti ki helyettünk, ha olyan súlyos betegség érint minket, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri problémák. Gondoljuk végig, hogy az alaptípusok közül melyikre lenne szükségünk. Akár kombinálhatjuk is a különböző szolgáltatásokat, viszont arról ne felejtkezzünk el, hogy a komplexebb termékek drágábbak.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás akkor bizonyulhat jó választásnak, ha inkább a magánegészségügyet választjuk az államival szemben (2021 második felében a magyarországi járóbeteg ellátás 50%-a magánszektorban valósult meg, ez 5-10 évvel ezelőtt elképzelhetetlen arány volt). Az összegtérítéses egészségbiztosítás anyagi támogatással segíti a gyorsabb gyógyulást egy váratlan baleset vagy betegség esetén.

Érdemes számba venni az elvárásainkat: milyen szolgáltatások jönnének jól és mi az, ami felesleges. Azzal is jó tisztában lenni, hogy mit tartalmaz az alapcsomag és mi számít plusznak. Az alapcsomag tartalma nagyon változó lehet a biztosítótársaságtól függően. Vannak olyan szolgáltatók, akik a szűrővizsgálatokat vagy az egynapos sebészetet is az alapcsomag részévé teszik, míg mások ezt csak egy drágább havidíjért cserébe nyújtják. Több esetben az Eco, Start, alap stb. csomagok csak korlátozott szakágakra térítenek és ott is sokszor önrésszel.

Nagyon fontos a különböző biztosítók és ajánlatok alapos ismerete és összehasonlítása. Nem mindenkinek éri meg a teljeskörű biztosítás, de az is előfordulhat, hogy az alapszolgáltatás nem elegendő. Érdemes tisztában lenni a szükségleteinkkel és azzal, hogy melyik szolgáltatás mire való. Összességében az a biztosítási csomag éri meg a legjobban, ami tartalmazza a szükséges szolgáltatásokat, de nem nyújt ennél feleslegesen többet (hiszetet is ki kell fizetni valamilyen formában).

Kérjen segítséget!

A biztosításkötés legnehezebb része a megfelelő biztosítás kiválasztása. Ez nem csoda, hisz nincs egyszerű dolgunk a döntéshozatalkor! Számos biztosítótársaság ajánlatai közül választhatunk és nincs két egyforma opció! Szerencsére nem kell egyedül összevetnünk az összes lehetséges alternatívát!

A biztosítótársaságoknál elérhető biztosítási ügynökök általában az adott biztosítótársaság alkalmazásában állnak és a cég érdekeit képviselik. Az ő tanácsaikat követve könnyen hozhatunk rossz döntést!

Érdemes inkább egy független alkuszra bízni magunkat . Ezek a szakemberek az összes olyan egészségbiztosítási opciót figyelembe veszik, amely elérhető a piacon és az ügyfél érdekeit szolgáló útmutatást adnak. A független tanácsadók szolgáltatási ugyanúgy ingyenesek, mint a függő ügynököké és ugyanazokat a termékeket közvetítik. Az ügyfelek után a biztosítási intézetek jutalékot fizetnek. Fontos, hogy egy független alkusz minden biztosítótól ugyanannyi pénzt kap, így egyik intézményhez sem fűzi anyagi érdek és tényleg pártatlan tud maradni.

Ha inkább ragaszkodnánk a teljes önállósághoz, akkor érdemes minél alaposabban tájékozódni a különböző termékekről. A biztosítók honlapján minden szükséges információt meg lehet találni, de léteznek olyan weboldalak is, amelyek összehasonlítják a különböző opciókat.

Forrás: egeszsegkalauz.hu