Ezeket látta már?

Ilyenek a magyar apák a családtagok szerint - új felmérés

Minden apa számít 1600x900

Példakép, a család esze, a tettek embere vagy diplomata? Az ön édesapjára melyik illik?

Hogy jön ki a rokonokkal? Hogyan oldja meg a felmerülő problémákat? Érzelgős típus? Művészlélek vagy műkedvelő? Hogy áll a sportokhoz? Marad ereje a hétvégékre is? - egyebek mellett ilyen kérdésekre adott válaszok alapján derítette ki a szeretlekapa.hu oldal apák napi játéka, hogy a kitöltő vagy annak hozzátartozója mely apa típusba tartozik. Közel 2800 apa és hozzátartozó töltötte ki a kvízt, és az összesített eredmény sokat elárul arról, hogy milyen fontos szerepe van az életünkben az apáknak.

Ilyen a legtöbb apa

A kvíz kérdései és válaszlehetőségei az apák számára a mindennapokban előforduló tipikus helyzeteket dolgozták fel, illetve bizonyos kérdésekkel kapcsolatban az általános hozzáállásukat mérték fel.

A tesztet 1588 apa és 1154 hozzátartozó töltötte ki - nagyon hasonló módon. A játékban résztvevők 76 százalékának lett ugyanaz az eredménye, azaz tartozik - ő vagy hozzátartozója - a Példakép típusba.

A Példakép nem tökéletes - talán nem tud bármit megszerelni és nehezen „bírja a gyűrődést” -, de minden hibájával együtt is a család kedvence. A legtöbb apát így látjuk és a legtöbb apa így látja magát - legalábbis a nagyszámú kitöltők között.

Nem igazi diplomaták

A második leggyakrabban előforduló típus a Család esze (365). A Tettek emberének csupán a kitöltők 5,7 százaléka (152 fő) számít, a Játszótárs típusba 95-en tartoznak. Ritka, mint a fehér holló a Diplomata Apa típus - 37 kitöltő (vagy a kitöltő hozzátartozója), azaz az összes kitöltő csupán 1,3 százaléka érzi legnagyobb erősségének a családtagok közti konfliktusok elsimítását.

A teszteredmény még egy fontos dologra rávilágít. A nagyszámú kitöltés azt igazolja, hogy egyre fontosabb és összetettebb szerepe van az apáknak a családokban, és egyre többet foglalkoznak ők maguk is azzal, hogy miként teljesítik ezt be.

Olvasson tovább! Skizofrénia: így változtatja az egész család életét

Még egy fontos kérdéssor

Az apák napja alkalmából elindult játékos teszt mellett egy komolyabb kérdéssort is ki lehetett tölteni - a legtöbben éltek is a lehetőséggel. A szeretlekapa.hu oldalon elérhető IPSS teszttel kideríthető, hogy a kitöltőt (vagy hozzátartozóját) mennyire fenyegeti a férfiakat érintő leggyakoribb urológiai betegség, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH). Az Amerikai Urológusok Szövetsége által kidolgozott Nemzetközi Prosztata Tünetértékelő Skála, vagyis IPSS-teszt állapotfelmérésre szolgál és tájékoztat arról, hogy szükséges-e orvoshoz fordulni a nagyobb baj elkerülése érdekében.

HU-BCM-54-2022-v01-pr-#31849. Lezárás dátuma: 2022.07.13.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz