18. Leiden-mutációm van, hajlamos vagyok a trombózisokra, így felvehetem valamelyik oltást?

vérrög, trombózis, koronavírus, oltás

A Leiden-mutáció nem kizáró ok az oltásra, sőt, nemzetközi szakmai ajánlások szerint kifejezetten javasolt nekik is felvenni az oltást, mert a Covid-fertőzés nagyon erősen hajlamosít trombózisok kialakulására.

A mellékelt cikk alapján az AstraZeneca, és a Janssen vakcina sem jelent pluszkockázatot a Leiden-mutációval élőknek.

A Faktor V Leiden-mutáció és a COVID-19 oltások

Gyakori kérdés, ami teljesen érthető, mert a Faktor V Leiden-mutáció gyakorisága hazánkban eléri a 7–10%-ot is. Heterozigóta FV-Leiden-mutációban a vénás trombózis kockázat-növekedése kb. hétszeres. Homozigóta Faktor V Leiden-állapot esetében a vénás trombózis kockázatának növekedése kb. nyolcvanszoros (1).

Azonban az AstraZeneca, majd immár a Janssen COVID-19 vakcina kapcsán ismertté vált nagyon ritka, vérlemezkeszám-csökkenéssel társult agyi vénás szinusz trombózis és szplanchikus vénás trombózis feltételezett kórokát egy immunreakció jelenti.

Ennek felvetője, Andreas Greinacher, a Greifswald Egyetem hematológus kutatója is azon a véleményen van, hogy sem a Faktor V Leiden mutáció, sem a fogamzásgátló szedés nem befolyásolja az említett kóros immunreakció kockázatát (2).

Egyetlen orvosszakmai szervezet és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem tiltja a Faktor V Leiden mutáció (illetve a fogamzásgátló szedés) melletti COVID-19 oltást.

(Hivatkozások: 1. http://ftsz.pte.hu/docs/protokollok/ORV.LABLeiden_P.pdf 2. https://www.reuters.com/.../us-health-coronavirus-germany... )

Ezeknek a személyeknek azt javasoljuk,

ne módosítsanak az eddig beállított gyógyszeres terápiájukon (már ha egyáltalán szükséges volt eddig szedniük valamit), de mivel a Leiden-mutáció igen széles palettájú rendellenesség, mindenképp konzultáljanak az oltás előtt háziorvosukkal, kezelőorvosukkal, vagy az oltást végző orvossal!

Leiden mutáció: trombózist okozhat az örökletes betegség - kattintson!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol