Mit jelent a vércukorérték a laborleleten?

Mit jelent a vércukorérték a laborleleten?

A vérünkben lévő cukor táplálja a sejteket és energiát ad. Ha viszont túl sok van belőle, akkor növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Mit jelent a magnézium érték a laborleleten?

Mit jelent a magnézium érték a laborleleten?

Vérszérumból végzett klinikai kémiai vizsgálat, mely a szérumban megtalálható, szabad (nem fehérjékhez kötött) magnéziumionok szintjét méri.

Mit jelent a vizelet mikroalbumin érték a laborleleten?

Mit jelent a vizelet mikroalbumin érték a laborleleten?

A vizelet mikroalbumin egy olyan laboratóriumi vizsgálati paraméter, amely a vizeletben található kis mennyiségű albumin nevű fehérje kimutatására szolgál. Az albumin egy fontos vérfehérje, amely normál esetben nem vagy csak minimális mennyiségben jelenik meg a vizeletben. Ha a vizeletben emelkedett mikroalbumin-szint mutatható ki, az a vesék kezdeti károsodására utalhat, különösen cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedőknél.

Mit jelent a leukocyta (WBC) érték a laborleleten?

Mit jelent a leukocyta (WBC) érték a laborleleten?

A leukocyta (fehérvérsejt) az immunrendszer egyik alapvető sejttípusa, amely a szervezet védekező mechanizmusában játszik szerepet. A vérben és a nyirokrendszerben keringő leukocyták segítenek a fertőzések leküzdésében, az idegen anyagok felismerésében és az immunválasz szabályozásában.

Mit jelent az urobilinogén (UBG) érték a laborleleten?

Mit jelent az urobilinogén (UBG) érték a laborleleten?

Az urobilinogén a hemoglobin lebontásának egyik köztes terméke, amely a bilirubin átalakulásából keletkezik a bélben. Az urobilinogén vízben oldódó anyag, és a szervezetből a vizelettel és széklettel távozik. Az urobilinogén normális esetben kis mennyiségben mindig jelen van a vizeletben, mivel a máj egy része visszajuttatja a keringésbe, majd a vesén keresztül kiválasztódik.

Mit jelentenek a ketontestek értékek a laborleleten?

Mit jelentenek a ketontestek értékek a laborleleten?

A ketontestek (más néven ketonok) a szervezet által termelt vegyületek, amelyek a zsíranyagcsere melléktermékei. Akkor keletkeznek, amikor a szervezet nem jut elegendő glükózhoz energiatermelés céljából, ezért zsírokat bont le. Ez a folyamat például éhezés, alacsony szénhidráttartalmú diéta, cukorbetegség vagy fokozott fizikai megterhelés esetén figyelhető meg.