Ezeket látta már?

Magyar szójalecitin okozott szalmonellafertőzést a világ legnagyobb csokigyárában

csokoládé, csoki, szeretetcsoki

A belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza.

A The Brussels Times a múlt hónap végén jelent meg jelentés arról, hogy a belgiumi csokoládégyárban is azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte.

Egy magyarországi beszállító okozta a bajt

Akkor a belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében a június 25-e után gyártott összes csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok. A The Brussels Times hírportál jelentése szerint a belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) szerda reggel megerősítette, hogy a kelet-flandriai Wieze csokoládégyárában nemrégiben kitört szalmonellafertőzés oka egy magyarországi szójalecitin-szállítmány volt, amelyet a zsír és a víz megkötésére használnak alapanyagként.

A cég belső vizsgálatának eredményét külső vizsgálat is igazolta. "Tájékoztattuk a magyar kormányt az ügyről, és most várhatóan vizsgálatot indítanak saját országukban" - mondta Helene Bonte, a FAVV szóvivője a The Brussels Times hírportálnak.A FAVV az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

Szalmonellózis oka, tünetei, lefolyása és kezelése - olvasson tovább!

Nem került a boltokba szalmonellás csoki

A Barry Callebaut szóvivője, Korneel Warlop kifejtette, hogy ez a vizsgálati eredmény fontos lépés a szennyeződés végső felelősségének meghatározásában, és szerepet fog játszani annak meghatározásában, hogy ki fedezi az incidens pénzügyi következményeit.

Bonte hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-ügynökséghez eddig beérkezett információk alapján a szennyezett szójalecitin-szállítmány a Barry Callebaut gyárára korlátozódik. "Nincs arra utaló jelünk, hogy más cégek is vásároltak volna belőle, vagy felhasználták volna a termékeikben" - mondta. Hozzátette azt is, hogy továbbra sincs jele annak, hogy a szennyezett termékek bekerültek volna a belga élelmiszer-ellátásba, amit a vállalat a múlt héten meg is erősített. "A fogyasztóknak jelenleg nincs miért aggódniuk" - mondta Bonte.

Szalmonella tünetei

A szalmonellózis elsődleges tünetei a hasmenés, láz és gyomortáji görcsök, amelyek a fertőzést követő 12-72 órában alakulnak ki. Egyes szalmonellás betegeknél ízületi fájdalmak, szemirritáció és fájdalmas vizelés is kialakulhat. Ez a Reiter-szindróma, aminek lefolyása hónapokig, sőt évekig is tarthat. A betegség 4-7 napig tart; ennyi idő alatt a beteg általában kezelés nélkül is gyógyul. Bizonyos esetekben azonban kórházi ápolásra is szükség lehet.

Miért veszélyes a szalmonella?

A szalmonellafertőzés képes a bélrendszerből a véráramba jutni, ez pedig antibiotikumos kezelés nélkül akár végzetes is lehet. Az idősebbek, kisgyermekek és a legyengült immunrendszerrel élők különösen vigyázzanak a szalmonellózissal, az ő esetükben ugyanis nagyobb az esélye a komplikációk kialakulásának.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához