Ezeket látta már?

Majomhimlő, influenza: gyorsabban terjednek a covid után a vírusok?

koronavírus, maszk, covid

A pandémia lecsengésével, és a korlátozások feloldásával úgy tűnik, mintha több vírus el kezdett volna jobban terjedni.

A koronavírus-járvány a világ nagy részén mérséklődött és ezzel együtt az ellene hozott korlátozó intézkedéseket is folyamatosan oldják fel a nemzetek. A társadalom a korlátozások feloldásával azonnal vissza akart térni a pandémia előtti életéhez, viszont ezzel számos más vírus terjedésének nyílt tér. Az egyik legkézenfekvőbb példa az influenza, ami szinte eltűnt a 2020-as és a 2021-es szezonok során, ám most a terjedése már idén februárban újra elkezdődött és a tavasszal és a nyáron egyre gyorsabb ütemben fertőz - írja a CNBC alapján a Világgazdaság.

Influenza, adenovírus, tuberkolózis

Scott Roberts, a Yale School of Medicine fertőzésmegelőzésért felelős társorvosa kiemelte, hogy eddig nem volt arra példa, hogy az influenza Amerikában júniusig elhúzódjon.

"A covid után ez egyértelműen várható volt. Most, hogy az emberek visszatértek a közösségekbe azt lehet látni, hogy a vírusok nagyon furcsa módon viselkednek" - tette hozzá a szakember. A gyerekek körében a 41-es adenovírus kitörése is problémát okozott, ami egy gyomor és bélrendszeri betegség. A tuberkulózis pedig Washingtonban az elmúlt 20 év legsúlyosabb fellángolását produkálja.

Majomhimlő: nem tudni, hogy mutálódott-e

A fentieken túl a majomhimlő is aggodalomra ad okot. Az Egyesült Államokban a a betegségnek legalább két genetikailag eltérő változata terjed, amelyek feltehetően két különböző, állatokról emberekre terjedő fertőzésből erednek. Scott Roberts szerint a két törzs jelenléte azt jelzi, hogy a majomhimlő hosszabb időre fog berendezkedni, mint azt először gondolták.

Egyelőre nem tudni, hogy az elmúlt időszakban a majomhimlő mutálódott-e, de a szakértők a vírus új tulajdonságaira lettel figyelmesek. Általában a betegség szűk közösségekben terjed, leggyakrabban szex révén.

"Az eddigihez képest máshogy jelenik meg a majomhimlő. Vannak olyan esetek, amikor már az influenzaszerű tünetek előtt azonnal megjelennek a kiütések, különösképpen a nemi szervek tájékán" - mondta Roberts.

A korlátozások egy másik hatása

Az immunitás a korlátozások miatt lecsökkent, hiszen a koronavírus miatti maszkviselés és a többi szabályozás miatt a többi vírus sem terjedt annyira. Jennifer Horney, a Delaware Egyetem epidemiológiai professzora elmondta, hogy a pandémia miatt pedig sok gyerek számára nem voltak elérhetőek a gyerekkori védőoltások. A korlátozások feloldásával az emberek visszatértek a közösségekbe, amely termékeny táptalaj a fertőző betegségek számára. A WHO szerint például a majomhimlő terjedése Afrikán kívül két európai tömegrendezvény eredménye.

A két évig tartó steril környezet miatt az emberek immunitása is lecsökkent, így a feloldások után könnyebben elkaphatják a vírusokat. Ez különösen igaz a kisgyerekekre, akiknek a szervezete eddig a lezárások, korlátozások miatt nem tudott antitesteket termelni a hétköznapi betegségekkel szemben. Ez az immunizációs folyamat már az anyaméhben kimaradt és folytatódott a korai szocializációs időszakban.

Majomhimlő: ebben a városban és megyében újabb fertőzötteket diagnosztizáltak Magyarországon - olvasson tovább!

A szakértők azt egyértelműen kijelentik, hogy a jelenlegi helyzetben a járványok kialakulása sokkal könnyebb lett, de ezzel párhuzamosan az ellenük való harc is hatékonyabbá vált. Eyal Lehem professzor, a Sheba Medical Center fertőző betegségek specialistája azon a véleményen van, hogy több vírus esetében nem arról van szó, hogy gyorsabban terjed, hanem a lakosság és a média sokkal nagyobb figyelmet szentel fertőző betegségeknek.

Forrás: VG