Ezeket látta már?

NNK: ezért ne szedjen "sugárvédő" jódtartalmú készítményeket

GettyImages-gyógyszer-tabletta

A Nemzeti Népegészségügyi Központ óvva int a "sugárvédő" készítmények alkalmazásától.

Egy hete mi is írtunk arról, hogy Magyarországon egyre többen keresnek jódtartalmú készítményeket a gyógyszertárakban. Tegnap, az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy most már a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetség is megerősítette, hogy egyre többen érdeklődnek a sugárvédő készítmények iránt.

Az orosz–ukrán háború miatt folyamatosan növekszik a lakosság érdeklődése a jódtabletták iránt.

Egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy milyen készítményeket, jódtartalmú tablettákat lehet vásárolni megelőzésre.

– mondta Marjai Tamás, a 400 patikát tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Ezen túl felhívta a figyelmet arra, hogy az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények nagyban befolyásolhatják a pajzsmirigy működését. Ha valaki ezekből nagyobb mennyiségben vesz be, akár mérgezéshez is vezethet. Marjai felhívta arra is a figyelmet, hogy a fertőtlenítésre használt jódkészítményeket véletlen se próbálja meg senki sem meginni, ugyanis ezek nagy mennyiségben tartalmaznak jódot, mert az biztos, hogy mérgezéshez vezet.

Hozzátette, hogy a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot. Ezek alapesetben arra valók, hogy hosszú távon a szervezet működéséhez szükséges jódmennyiséget tudják biztosítani.

Olvasson tovább! Pajzsmirigy egészséges működése: ebből az 5 ásványi anyagból ennyit érdemes szedni

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy a jódtabletták ilyen jellegű alkalmazását kizárólag az egészségügyi hatóságok rendelhetik el, és az ő előírásuk szerint lehetséges alkalmazni akkor, amikor vészhelyzet van. De jelenleg ezt semmi sem indokolja.

Forrás: EgészségKalauz