Oltott-oltatlan: így oszlik meg az intenzíven fekvő koronavírus-fertőzöttek száma

oltott, oltatlan, koronavírus, beteg, covid-19-intenzív

A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint 125 intenzív osztályon kezelt beteg közül 87 oltatlan. Ez majdnem 70 százalék.

A Magyar Orvosi Kamara viszont készített egy felmérést. Nem reprezentatív, de több kórház intenzíves osztályáról szereztek adatot.

Eszerint 125 intenzív osztályon kezelt beteg közül 87 oltatlan. Ez majdnem 70 százalék. És ez a 30-70 százalék még nem is mutatja a valódi kockázatát annak, hogy ki milyen eséllyel kerül intenzívre. A felnőtt lakosságban ugyanis több mint kétszer annyi oltott van, mint oltatlan. Ami azt jelenti, hogy sokkal több oltott közül lesz sokkal kevesebb intenzívre kerülő beteg.

Így oszlik meg 125, intenzív osztályon kezelt beteg az állapotuk szerint*:

  • 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van
  • 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)
  • 20 fő maszkon keresztül kap oxigént
  • 87 fő oltatlan
  • 31 fő négy hónapnál régebben oltott
  • 7 fő négy hónapon belül oltott 
  • ezen belül 2 fő háromszor oltott

Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában.

Érdekesség, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

Rengeteg az oltatlan a kórházakban: az amerikai adatok még a szkeptikusokat is meggyőzhetik - kattintson!

A MOK nem reprezentatív kutatásában szereplő intenzíven lévő 38 oltott beteg közül 31 már több mint 4 hónapja kapott oltást. Ezért is fontos a szervezet megerősítése harmadik oltással.

A 125 intenzíven lévő beteg 94,4 százaléka oltatlan volt vagy augusztus előtt kapott oltást. A 125-ből 7 olyan beteg volt intenzíven, aki négy hónapon belül kapott oltást, közülük ketten a harmadik oltást is felvették. A MOK arra is felhívja a figyelmet, hogy az oltottan intenzívre kerülők jellemzően 70-90 évesek. A súlyos állapotban lévő oltatlanok között ugyanakkor sok a 30 éves.

A 125 intenzíven lévő beteg közül 70 volt intubálva lélegeztetve. Ezen felül 35 fő nem intubálva, de gépi segítséggel lélegzett. (Őket nem számítja ettől a héttől kezdve a hivatalos statisztika lélegeztetett betegnek, hiába éri el a számuk az invazívan lélegeztettek majdnem felét.)

_____

*Több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma, egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet.

Forrás: Magyar Orvosi Kamara