Ezeket látta már?

34 éves nőként visszeres lett a lábam, ami több helyen kidudorodik. El lehet műtét nélkül tüntetni? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

véna, visszér, viszeresség, trombózis, lábszárfekély, tüdőembólia

34 éves, egészséges nő vagyok, alapbetegségem nincs. Két gyermekem van. Az első terhességem alatt lett egy látható, de nem kitülemkedő visszerem a jobb lábszáramon. Második terhességem során már a jobb és a bal combomon is lettek visszerek, ezek már kidudorodnak. A terhességek során 12 kg-t híztam, de alapból kb 15-20 kg plusz súlyfelesleggel estem teherbe mindkét alkalommal. A visszerek nem fájnak, nem okoznak (egyelőre) semmilyen problémát, csak esztétikailag zavarnak nagyon.

Apai nagyanyám trombózist kapott a 3. szülése után, onnantól folyamatos érszűkülete volt; halála előtt az egyik lábát is le kellett vágni. Az életét végigdohányozta. Édesanyámnak szintén teljesen visszeresek voltak a lábai, halála előtt 45 évet dohányzott. Édesapám nehéz fizikai munkát végez, szintén tiszta visszeres a lába, 45 éve dohányzik.

Én nem dohányzom 6 éve, előtte alkalmi dohányos voltam. Ülőmunkát végzek. Jelenleg heti 2-3 alkalommal járok edzeni és edzés után szaunázni. Remélve, hogy ezzel segítek az érfalak erősségének fennmaradásában. Segítek amúgy?

A másik kérdésem az lenne, az orvostudomány jelenlegi állása szerint van-e olyan kezelés, amely véglegesen eltűntetné a dudorokat a lábaimról, vagy békéljek meg ezzel a külsőmmel? Tudok-e bármit tenni, hogy ez az állapot inkább javuljon, de semmiképpen se romoljon? Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Kérdező! A séta, úszás, biciklizés, futás mindenképp jót tesz. Detralex szedése is lassítja a visszerek állapotának romlását. Kompressziós harisnya viselése szintén lassítja a romlást, illetve vannak krémek, amik valamelyest enyhítik a panaszokat (ha lennének). Végleges megoldás csak műtéttel (akár lézeres, akár hagyományos úton) lehetséges. (Pár százalékban kiújulhat.)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához