Ezeket látta már?

Adenomák a vastagbélben

Kérdés: Kolonoszkópiás vizsgálatkor 22 cm-es eszközhossznál 1 db 4-5 mm-es polypus volt. melyet eltávolítottak.Az anusgyűrű területén kóros nem látható.

Polypus szövettteni eredménye, m ikroszkópos leírás: A Colon nyálkahártya részletek némelyike szabályos cryptákat tartalmaz. A nyálkahártya kiszélesedett, a crypták változatos tágasságuak és mélységűek, egymás mellett zsufoltan helyezkednek el, hámbélésük hyperchrommá, többmagsorossá vált. A magok néhol súlyos fokú alaki változatosságot mutatnak, a sejtek lumenközeli cytoplasma területeit is elfoglalják, a mitosisok felszaporodtak. Vélemény: villosus adenoma részletei, néhány gócban sulyos foku hámdysplasiával. Szoros kontroll javasolt.

Kérdéseim: milyen időközönként kell ezt ellenőriztetni, mit jelent köznyelven a diagnózis, milyen stádiumu a betegség előrehaladta, műtéti megoldásra kell e számitani, mik a teljes gyógyulás esélyei, mennyi a betegség időbeli lefolyása.

üdvözlettel, köszönöm mielőbbi válsazát, tisztelettel:

Válasz:

A kolonoszkópos vizsgálatok alkalmával nem ritka a vastagbélben a polipok észlelése, majd a vizsgálat közben történő eltávolítás sem.

A lelet részleteiben kitér a szövettani képre, majd a vélemény írja le az ún. villosus adenoma fogalmát.

Az adenoma jóindulatú daganatot jelöl. Azt tudni kell, hogy ezeknél részben fennáll a rosszindulatú elfajulás veszélye. A leletben jelzett szoros kontroll pontosan erre utal.

Szabály szerint az adenomákat el kell távolítani, endoszkópos úton.

Javasolt, ajánlott tehát a vizsgálatot végző gasztroenterológussal a továbbiakban is szorosan tartani a kapcsolatot, a kontrollok idejéről, gyakoriságáról ő tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához