Ezeket látta már?

Akkor is kijöhet a herpesz a szájon, ha nem esett jól az étel? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

herpesz, ajakherpesz, oka, kezelése

Tisztelt doktorok! Tudom, nem vagyok egy rendkívüli eset, de nagy meglepetésemre, közel 48 évesen, életemben először kijött a herpesz a számon.

Azt hittem, ha eddig nem lett, ezután sem lesz, és erre tessék, itt van. Persze, tudom, hogy elmúlik, nem is aggódom miatta, csak felmerült bennem pár kérdés. Ezt ugyebár herpesz vírus okozza, ami ott lappang az emberben, és mikor alkalmasnak tartja a pillanatot, berobban. Na mármost, ezt a szájon megjelenő sebet mifelénk csömörnek hívják. Az anyám is, de a közvélemény is úgy tartja, hogy akkor jön ki, ha nem esik jól valamilyen étel, vagy ellenkezőleg, éppen nagyon jól esik. Még azt is mondogatta az anyám (neki sokszor volt herpesze egy időben), hogy még az a jobbik, ha kijön az ember száján a "csömör", mert ha a gyomrában marad, azaz azt betegíti meg, hát az keservesebb. Szóval, a kérdésem: van valami köze a szájherpesznek az emésztéshez, ahhoz, hogy jól esett vagy sem az étel? Nekem is emésztési panaszok előzték meg a megjelenését. Véletlen lehetett, vagy valóban van köze a herpesz vírusnak ahhoz, hogy mit eszik az ember illetve hogy jól esik - e neki az az étel? Köszönöm szépen a választ!

Az emberek nagyobb része életében valamikor átesik egy herpes simplex vírus fertőzésen (oka kontakt egy fertőzött egyénnel). Ezután a vírus már nem tűnik el a szervezetből, hanem az érzőidegen mentén bejut a ganglionokba, és ott "megbújik", lappang. Amikor valamilyen okból az idegek izgalomba kerülnek, vagy bármilyen okból a sejtekben levő bizonyos molekulák (pl. citokinek - interleukinek) szintje emelkedik, bekövetkezhet a vírus reaktivációja, ami a fertőzés fellángolásához vezet. Ezt az állapotot előidézheti stressz, kisebb sérülések a felszínen, nyálkahártyán, erős napfény, fűszerek, és egy "enyhe gyomorrontásból" vagy a fűszeres ételek fogyasztásával járó nyálkahártya vérbőségből származó emésztőszervi izgalmi jelenségek is (többek között). Nagyon leegyszerűsítve, és dióhéjban kb. ennyi. Azt nem pontosan tudjuk, hogy ez egyesekben miért gyakori, másokban meg szinte soha nem történik meg.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol