Ezeket látta már?

Alvásproblémák

2012.01.10. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Újabban, kb. ... óta túl sokat alszom, minimum 8 órát, de van amikor még ennél is többet. Én ennek egyáltalán nem örülök, nem tudom, hogy mitől változott meg az alvásigényem. Korábban 6-7 órát aludtam, és az is elég volt. Úgy tudom, hogy a sok alvás sem jó, mivel, és ez a lényeg, én, ... éves nyugdíjas nő vagyok!!

Köszönöm.

Tisztelettel:

Válasz:

Az alvás minden életkorban mindenkinek problémát jelenthet, akár olyan értelemben hogy túl kevés, akár viszont hogy túlzott mértékű.

Általános érvényű megállapítás hogy a kor előrehaladtával az alvásigény csökken, ez azonban mint minden általánosítás, természetesen nem mindenkire igaz.

Ebben az életkorban, és - tudni kellene mennyi a napi elfoglaltsága - átlagos mértékűnek vehető. Főként ha nem okoz egyéb panaszokat, a levélből ui. nem derült ki, hogy esetleg van-e felismert, kezelt betegsége, esetleg azzal kapcsolatban szed-e gyógyszer/eket, mert ezek mind-mind befolyásolhatják az alvásigényt, alvásmintázatot.

Ideális esetben ha valakinek nincsen (krónikusa fennálló) betegsége, ami az alvását befolyásolná, akkor csak annyit tudok javasolni, hogy megfelelő napirend, és kellő mennyiségű elfoglaltság mellett az alvásigény is beáll egy normális mértékre.

Amennyiben a tünet, probléma tartósan fennáll, nem szűnik, romlik, esetleg egyéb panaszokkal is társul, mindenképpen fel kell keresni az orvost, kideríthető, hogy mi áll a tünetek hátterében.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz