Ezeket látta már?

Az egyik diákom sokat hiányzik. Azt állítja, beteg. Felhívhatom a háziorvosát? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

diák, tanár, lógás, betegség

Tisztelt Orvosok! A kérdésem inkább etikai jellegű! A történet röviden. Osztályfőnök vagyok 12. évfolyamon.

Az egyik tanulóm ( 20 éves) ebben a tanévben (szeptember óta) már 6. alkalommal beteg. Elmondása szerint: megfázás, hasmenés, fejfájás, hányinger stb . ( nem egyszerre!)

Mulasztásairól mindig hozza a házi orvostól az igazolást. Önök szerint normális, hogy 20 évesen ilyen gyakran beteg? Véleményem szerint és az osztálytársak elmondása szerint " lógás" is ott van a háttérben... Sajnos a szülővel sem tudok kommunikálni. A telefont nem veszi fel, messengeren jelzi, hogy a gyerek beteg. Jogom, van- e a házi orvosát felhívni? Ha igen, hogyan kérdezzem meg udvariasan, valóban beteg- e a tanuló? Egyébként a gyerek érdekében aggódom, mert ha valóban beteg, akkor egyértelmű, hogy támogatni kell, viszont ha " lóg" akkor minél előbb meg kellene szakítani ezt a folyamatot, mert igazoltan is " csak" 250 órát lehet mulasztani (ő már 120 óránál tart). " Lebukni" sem tud, mert az alattunk lévő évfolyam már teljesen más kerettanterv szerint tanul. Ha májusban nem tesz érettségit, akkor szakma, iskolai végzettség nélkül lép ki az iskolapadból...Ön, mint háziorvos, hogyan reagálna, egy ilyen jellegű telefonhívásra?

Üdv! Nincs joga hozzáférni a diákja egészségügyi adataihoz, és ha peche van, háziorvosa értesíti erről a nagykorú érintettet, aki az igazgatóhoz, illetve az adatvédelmi szervekhez fog fordulni. Én semmiképp nem javasolnám.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol