Ezeket látta már?

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

koronavírus, influenza, tünet, járvány

A szakemberek idén erősebb influenzajárványra számítanak.

Az elmúlt években a korlátozások, a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt, de idén az várható, hogy intenzívebben fog visszatérni - hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Az influenzaszezon kezdete itthon általában október végére, november elejére tehető, de már most érezhetően többen jelentkeznek a háziorvosoknál, különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel. Egyes tanulmányok szerint a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, akár tíz napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már több nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust.

Ezek az influenza leggyakoribb tünetei

Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik:

  • a magas láz
  • a hidegrázás
  • a köhögés
  • a torokfájás
  • az izomfájdalom
  • a fejfájás
  • a fáradékonyság.

A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap - tették hozzá.

Influenza: náluk okozhat nagyobb eséllyel súlyos szövődményeket

Bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek), a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelések mintegy 80 százalékáért.

Fontos az influenza elleni védekezés

Az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás, és mivel a vírus megjelenése október végén, november elején várható, a védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban, tehát október közepén javasolt beadatni a gyermekek számára.

Sajnos Magyarországon még mindig sokan nem veszik komolyan az influenza elleni védekezés fontosságát: egy tavalyi kutatás rámutatott, hogy a magyarok kevesebben olttatják be gyermekeiket, mint saját magukat, összesen 27% szokta legalább néha kérni a vakcinát gyermekének. Sokan félnek a lehetséges mellékhatásoktól, de például az injekciós tűtől való félelem itt is előkerült, a szülők 7%-a azért nem olttatja gyermekét, mert az tart tőle.

„A mellékhatások tekintetében azt tudom mondani, hogy az itthon forgalomba kerülő vakcinák hatékonyak és biztonságosak, itthon nem fordult elő a készítményekhez köthető súlyos biztonságossági esemény. A gyerekek számára pedig tavaly óta Magyarországon is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, aminek beadása semmilyen kellemetlenséggel nem jár” – mondta Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Influenza vagy covid?

Bár a covid és az influenza tünetei majdnem azonosak, de lehetnek apró különbségek - nyilatkozta korábban dr. Mark Loafman, a Cook Megyei Egészségügyi Szolgálat család- és közösségi orvoslásért felelős vezetője. "Az influenzánál a láz általában egy kicsit magasabb, de ez egy nagyon kicsi különbség. Ezen kívül a köhögés, a fejfájás, az orrdugulás és némi légszomj is nagyon-nagyon gyakoriak mind az influenza, mind a covid esetében" - hangsúlyozta a szakember.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához