Ezeket látta már?

Bizsergés, idegi tünetek

2012.07.10. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tiszteletem!

... éves lány vagyok, nem volt eddig különösebb betegségem, gyógyszereket sem szedek, még csak az allergiámra kiírt tünetcsillapítókat sem használom.

Egy hónappal ezelőtt történt meg velem először, hogy egyfajta hőhullám járta át testemet nagy gyorsasággal, s közben a gerincemen, deréktájon, további esetekben a végtagjaimon is apró, tűszerű szúrásokat éreztem. De ez pillanatok leforgása alatt történik meg..., azóta több alkalommal is előfordult. Figyeltem magam, hogy nem köthető-e különböző helyzetekhez, de nem találtam logikát a tünet körülményei közt. Nem tudom, mire véljem ezt a fajta bizsergést.

Örülnék, ha tudnának segíteni, tanácsot adni.

Köszönettel.

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Egy tünetnél, jelenségnél igen fontos kérdés, hogy egyszer fordul/t elő, vagy pedig ismétlődő jellegű. Természetesen látatlanban és az előzmények ismerete nélkül (pl. korábbi betegségek, esetleges műtétek, gyógyszerszedés, családi hajlamok stb.) nehéz megfoghatót mondani. Néhány gondolat:

1. Figyelni kellene ennek az idegi eredetűnek tűnő tünet"csoportnak" az ismétlődését, valóban azt is hogy köthető-e bármihez, napszakhoz, ételhez, helyzethez, fizikai aktivitáshoz, van-e bármilyen inger ami kiváltja.

2. Figyelni kellene a tünet gyakoriságát, erősségét és tartamát is.

3. Célszerű lenne, főleg ha az ismétlődő jelenség nem szűnik, a tünetek romlanak, erősödnek, esetleg egyéb kísérőtünetek is jelentkeznek, mielőbb neurológiai, tehát ideggyógyászati szakrendelést felkeresnie.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához